Társoldalunk:

Amszterdam tagadja, hogy támogatná a Holland Nagydíjat

2018.10.15. 18:45

Egy ideig úgy tűnt, hogy sínen van a Forma-1 hollandiai újjászületése és Amszterdam kész 65 millió euróval támogatni a legendás zandvoorti pálya felújítását, a város szóvivője azonban cáfolta, hogy szó lenne ilyesmiről.

Úgy tűnt, hamarosan valósággá válhat a holland F1-rajongók álma, a Holland Nagydíj 1985 után visszatérhet a száguldó cirkusz versenynaptárába. A hírt az F1-es körökben jól értesültnek számító Erik de Vlieger tette közzé, miután tudni vélte, hogy Amszterdam jelentős összeget készül a zandvoorti versenypálya infrastruktúrájának fejlesztésébe invesztálni, ami előszele a nagydíjrendezésnek. Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója nemrég kijelentette, a legendás versenyhelyszín ideális terep lenne a Holland Nagydíj újjáélesztéséhez.

Zandvoort összetéveszthetetlen dombjai sokakban nosztalgikus emlékeket ébresztenek - Galéria!Forrás: Marcel van Hoorn / Red Bull Contentpool/Marcel Van Hoorn

A Liberty Media már egy ideje tárgyal a Holland Nagydíj visszahozataláról, korábban azonban nem a zadvoorti, hanem főként a MotoGP futamairól híres asseni aszfaltcsík került szóba lehetséges helyszínként, miközben Zandvoort esélyei csekélynek tűntek. A történelmi helyszín legutóbb 1985-ben fogadta az F1 mezőnyét, és azóta is része a nemzetközi motorsportéletnek, noha jelentős mértékben, 4,3 kilométeresre rövidítették.

Whiting legutóbb úgy nyilatkozott, hogy nagy potenciált lát a pályában, és mindössze néhány dolgot kellene változtatni ahhoz, hogy versenyt rendezhessenek rajta.

Szerinte a módosításokkal megtartanák a pálya eredeti jellegét és a hosszú egyenesnek köszönhetően előzni is lehetne rajta.

A versenyigazgató ugyanakkor kiemelte, hogy ő csak magát az aszfaltcsíkot nézte meg, az már nem az ő dolga, hogy az infrastruktúra megfelelne-e egy modern F1-es nagydíjhétvége követelményeinek. Itt jön a képbe Erik de Vlieger tweetje, mely szerint Amsterdam kész 65 millió eurót invesztálni a pálya és a hozzá tartozó környezet átépítésébe. A civilben ingatlanfejlesztőként dolgozó De Vlieger korábban is jól értesültnek bizonyult F1-es témákban, például az elsők között hozta le, hogy a Red Bull 2019-től Hondára vált.

Egyelőre csak pletyka a 65 millió euróról szóló befektetés, de minden jel arra utal, hogy valóban visszatér a Holland Nagydíj

De Vlieger úgy tudta, hogy a 65 millió eurót az adófizetők pénzéből teremtenék elő, de ez az összeg csupán a költségek 75%-át fedezné, a maradékot befektetők biztosítanák. A pletykákkal tökéletesen egybecsengett, hogy a német túraautó-bajnokság (DTM) hollandiai futama 2019-től átköltözik Zandvoortból Assenbe, a zandvoorti pálya igazgatója pedig megígérte, hogy hamarosan egy nagy sorozatot látnak vendégül. 

Egy nappal a tweet megjelenése után Amszterdam városa reagált a pletykákra, a város szóvivője pedig kijelentette, hogy nem fognak befektetni a zandvoorti pályába.

Korábban egy városi pálya ötlete is felmerült a Liberty Media részéről, Amszterdam azonban világossá tette, hogy nem szeretnének F1-es futamot rendezni, arra szerintük a zadvoorti pálya alkalmasabb.

 Verstappen megtöltené a lelátókat

A hollandoknak nem véletlenül most vált ismét fontossá, hogy versenyt rendezzenek, Max Verstappen személyében ugyanis a mezőny egyik toppilótáját köszönthetik honfitársuk személyében. Verstappennek már most az egyik legnagyobb a szurkolótábora van a mezőnyben, az európai futamokon rendszeresek a narancssárgában pompázó tribünök.

A hollandok imádják a Forma-1-et és persze Max Verstappent - Galéria!Forrás: Marcel van Hoorn / Red Bull Contentpool

A zandvoorti pálya nem hivatalos körrekordját is Verstappen tartja, miután az idén májusban egy bemutató során minden korábbi járműnél gyorsabban ment körbe egy 2012-es Red Bull-lal. Hogy a hollandok mennyire szeretik a Forma-1-et, azt az is jól mutatja, hogy Max édesapja, Jos, a maga idejében nem tartozott a mezőny legjobbjai közé, még F1-es futamgyőzelmet sem ünnepelhetett, sokak szerint rajongóinak száma mégis az ugyanabban az időben versenyző Michael Schumacherével vetekedett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK