Társoldalunk:

Saját magának bulizta ki az F1-es ülést a Forma-2 éllovasa

2018.10.12. 16:05

Fiatal pilótáktól szokatlan érettségről tett tanúbizonyságot a Mercedes támogatottja, amikor kezébe véve sorsát találkozót kért a Williams vezetőitől.

Sokan azt várták, hogy a pilótapiac alakulása során több ízben is hoppon maradó Esteban Ocon lesz a Williams egyik versenyzője jövőre, így némileg a semmiből jött a hír, hogy a patinás istálló szerződteti a Forma-2-es bajnokságot vezető George Russellt. Mint az érintett elárulta, csak a kívülállók lepődtek meg, a kapcsolatfelvétel ugyanis már a nyáron megtörtént a felek között, méghozzá nem is akárhogy, a 20 éves pilóta fogta magát, és telefonon bejelentkezett a grove-iak egyik 2019-es ülésére.

Russell a pilótapiac felpezsdülésére azonnal akcióba lépettForrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Két részre oszlik a Forma-1-es pilóták tábora abból a szempontból, hogy van, akinek menedzser, esetleg egy egész stáb egyengeti a karrierjét, míg mások inkább maguk szeretnek tárgyalni a csapatokkal, bevállalva az ezzel járó terheket. Utóbbi inkább akkor jellemző, amikor valaki már megvetette a lábát a Forma-1-ben, ezért is különleges, hogy

a jövőre bemutatkozó George Russell újoncként egymaga intézte el, hogy a neve szóba kerüljön a Williamsnél 2019-re.

„Először nagyjából két héttel a Német Nagydíj előtt vettem fel a kapcsolatot a csapattal. Felhívtam Paddy [Lowe-t, a Williams technikai igazgatóját] ésazt mondtam, »a Forma-1-ben szeretnék lenni a következő szezonban, azon belül is a Williamsnél szeretnék vezetni. Találkozhatnék veled és Claire-rel [Williams csapatfőnökkel], hogy megbeszéljük a továbbiakat?« – idézte fel a hívást Russell. – Akkor tudtam igazán, hogy a dolgok mozgásba lendültek a Forma-1-ben, nekem pedig ott kell lennem, mielőtt lekésem a lehetőséget."

Paddy Lowe volt az, akit Russell felhívott, hogy találkozót kérjenForrás: DPPI/Florent Gooden

Russell azt vallja, jobb benyomást keltett így, mintha valaki más kezdett volna el házalni a Williamsnél a nevében. „Azt hiszem, hogy Hockenheimben kezdtünk el beszélni a Williamsszel, a dolgok attól kezdve kezdtek előre haladni. Mindig is úgy gondoltam, hogy jobb, ha én beszélek a saját nevemben ahelyett, Toto vagy bárki a Mercedestől lépett volna kapcsolatba a Williamsszel. Már ismertem Paddyt a Mercedesnél töltött időszakából, a kapcsolat tehát megvolt, ezért több mint magabiztos voltam felvenni a telefont és megbeszélni egy találkozót vele és Claire-rel.”

A fiatal brit pilóta karnyújtásnyira van attól, hogy bebiztosítsa a bajnoki címet a Forma-2-ben. Hat győzelemnél és négy pole pozíciónál tart a szezonban, jó teljesítménye pedig véleménye szerint mindenképp kellett ahhoz, hogy F1-es ülést kapjon jövőre. „Amikor a tárgyalások alatt az ember rossz hétvégét tudhat maga mögött, akkor nehezebb eladnia magát, mint amikor éppen megnyert egy versenyt. Ahogy a mondás tartja, mindenki annyira jó, amennyire a legutóbbi versenye. Amikor kulcspillanatokban sikerül futamot nyerni, az óriási segítség.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK