Társoldalunk:

Vettel: Verstappen akkor is nyomja, amikor már nem kellene

2018.10.07. 10:10

Mindkét Ferrari megsérült, amikor először Kimi Räikkönen majd Sebastian Vettel is ütközött Max Verstappennel. Az olaszok pilótái szerint nem ők hibáztak.

Mindössze az 5-6. helyen ért célba a két Ferrari Kimi Räikkönennel és Sebastian Vettellel a Japán Nagydíjon, miután mindketten összeütköztek Max Verstappennel a verseny elején. Räikkönen a 4. helyről indulva az első kör végén támadta a magát elfékező és a sikánt átvágó ellenfelét, Verstappen viszont leszorította őt a pályáról, megtartotta a helyét, Räikkönen pedig sérült autóval visszaesett.

A Red Bull versenyzőjének a sportfelügyelők 5 másodperces időbüntetést adtak hivatalosan azért, mert veszélyesen tért vissza a pályára a kicsúszása után, így azonban a mezőnyben Vettel előtt maradt, aki egy korai Safety Car-fázis után a Spoon kanyarban támadta az ellenfelét. Vettel és Verstappen összeakadt, a Ferrari megsérült és megpördült, így Vettel a futam végén csak a 6. lett.

Nem sokkal az ütközés előtt - Galéria!Forrás: AFP/Behrouz Mehri

„Igyekeztem, hogy túljussak rajta, de nem elkeseredetten tettem ezt. Tudtam már, hogy ötmásodperces büntetést kaptam, de azt is éreztem, hogy gyorsabbak vagyunk. Az egyenesben lemerítette az akkumulátorát, kezdtem utolérni, jól kijöttem a kanyarból, persze a Safety Car is segített, hogy a közelébe kerüljek – magyarázta Vettel a Sky Sportsnak.

A rés megvolt, de amint meglátott, védekezett, a belső ív viszont már az enyém volt. Amikor észreveszi, hogy valaki a közelében vagy mellette van, véleményem szerint még akkor is nyomja, amikor már nem kellene.”

Vettel szerint Verstappen és Räikkönen balesete is azt mutatta, hogy Räikkönennek kellett elkerülni az ütközést és úgy vélte „nem mindig helyes, hogy a másik srácnak kell kitérnie.” A csapatrádión is azt mondta a levezető körben, hogy ha nem szúr be a résbe, akár otthon is maradhatott volna, az interjúban pedig hangsúlyozta, hogy csatázás közben is mindig helyet kell hagyni a másik félnek.

„Ebben az esetben én nem tudtam hova menni, amikor összeértünk – mondta. – Végül is, mindannyian versenyzünk, ez is a verseny része, ne értsen félre. Nem sajnálom a manővert, de nyilvánvaló, hogy ilyen végkifejlettel az ember másként csinálná” – összegzett Vettel, aki 67 pontnyi hátrányba került Lewis Hamilton mögött.

Räikkönen visszafogottan, de szintén bírálta Verstappent.  

„Nyilvánvalóan kiszélesítette a pályát, a külső ívre került, én hagytam neki helyet, de persze tudta, hogy ott vagyok, és kiszorított a pályáról. Eléggé megsérült az autóm, úgyhogy onnantól már nem voltunk erősek. Az autó baloldala messze volt az ideálistól, lehetetlen megmondani, hogy e nélkül hol lettünk volna” – nyilatkozta az 5. helyezett.

Vettel az 1. kör végén már Räikkönen előtt volt, de a dobogós esélyét elrontotta - GalériaForrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke versenybalesetnek tartotta Verstappen és Vettel ütközését, és emlékeztetett, hogy „Max sohasem fog egy inchnyi helyet sem hagyni, ez sokba került ma [Vettelnek]. Sajnos azt gondolom, hogy ez Sebastian bajnokságának a végét jelenti, úgyhogy Max ba nem lesz népszerű Olaszországban.”

Lehetetlen küldetés

Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke a Sky Sportsnak azt mondta, Vettel „tette a dolgát” Verstappen támadásával, a csapat szombati hibájára is utalva emlékeztetett, hogy együtt nyernek és veszítenek. „A jövőbeli versenyek kapcsán tudom, hogy a helyzetünk lehetetlennek tűnik, de nekünk kihívás elérni a lehetetlent.”

Vettel láthatóan letört volt a verseny után, azt mondta, a pontok nem jelentenek elégtételt a számára, de a csapatának lelkesedése rá is átragad.  

„Eléggé inspirálónak találom, hogy a garázsba besétálva a srácok fel vannak pörögve. Ez mindenképpen segített. Az elmúlt néhány hét nem volt könnyű, de a csapat lelkesedése töretlen az elmúlt hetek nehézségei ellenére is. Tudom, hogy innen már nehéz dolgunk van, de mit veszíthetünk? Minden tőlünk telhetőt megtettünk, még mindig van mit tanulnunk az autóról, ha viszont a versenyek így mennek tovább, kissé odaadjuk [a győzelmet]. Mindent megteszünk, hogy küzdjünk és ellenálljunk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK