Letartóztatták egy orosz F1-es reménység apját

Valerij Markelov
5654527 02.10.2018 A member of the board of directors of the Roszheldorproekt Valery Markelov arrives at the Basmanny court in Moscow, Russia, October 2, 2018. Valery Markelov is accused of giving a 2 billion rubles bribe to Interior Ministry Colonel Dmitry Zakharchenko. Evgeny Biyatov / Sputnik
Vágólapra másolva!
Artyom Markelov jelenleg a Renault tesztpilótája és a Williamsszel is összefüggésbe hozták, de megrekedhet a pályafutása édesapja letartóztatása miatt.

Néhány nappal az Orosz Nagydíj után őrizetbe vették Valerij Markelovot, az F2-ben versenyző Artyom Markelov édesapját, adta hírül az orosz RIA hírügynökség. Artyom a múlt hétvégén a Renault-nál tesztelt, majd Cyril Abiteboul csapatfőnök további források előteremtése esetén jövőre egész éves tesztprogramot ajánlott neki egy 2017-es autóval.

A versenyzőt néhány héttel ezelőtt a Williams egyik 2019-es versenyzői ülésével is összefüggésbe hozták Szergej Szirotkin esetleges csapattársaként, de nyilvánosan egyik fél sem erősítette meg a tárgyalásokat. Az ülés megszerzésének feltétele valószínűleg komolyabb szponzori háttér biztosítása, ennek elmaradása esetleg helyzetbe hozhatja Esteban Ocont vagy George Russellt is.

Valerij Markelov kedden, Moszkvában Forrás: Sputnik/Evgeny Biyatov

A RIA szerint Valerij Markelovot Szocsiban vették őrizetbe, majd Moszkvában előzetes letartóztatásba is helyezték, azzal vádolják, hogy 2007 és 2016 között megvesztegette az akkori belügyminisztert, Dimitrij Zakharcsenkót.

Artyom Markelov tavaly a 2. helyezett lett az F2-ben a jövőre a Ferrarihoz igazoló Charles Leclerc mögött.

Az orosz fiatal szokatlanul hosszú ideje, 5 éve szerepel az F2-ben és jogelődjében, a GP2-ben, az összes szezont a Russian Time nevű csapatnál töltötte, ez édesapja üzleti köréhez köthető. Idősb Markelov vagyona abból származik, hogy társtulajdonosa az 1520 Group nevű vállalatcsoportnak, ami több cégen keresztül is beszállítója az orosz vasúttársaságnak.

Artyom Markelov a múlt hétvégén, Szocsiban Forrás: Sputnik/Vladimir Astapkovich

Azt egyelőre nem tudni, hogy a helyzet befolyásolja-e Markelov versenyzői pályafutását. Az F2-ben az idén egy versenyhétvége maradt az F1-es szezonzáró alkalmából, Abu-Dzabiban, és Markelovval valószínűleg a Renault is számol a Japán Nagydíj utáni gumiteszten. Az Auto Motor und Sport közben arról ír, hogy

Szirotkin menedzsmentje állítólag felvette a kapcsolatot a Toro Rossóval, az viszont kérdéses, hogy Danyiil Kvjat mellett jutna-e még egy hely egy orosz pilótának.

A szaklap szerint Robert Kubica az eddigieknél több szponzort tudna mozgósítani a jövő évi visszatérése érdekében, a Mercedes pedig csökkentené a motorok árát Russell versenyeztetése esetén. Joe Saward szakblogger azt írta, üzletet „szimatol” a Mercedes és a Williams között Ocon és Russell számára.