Társoldalunk:

A McLaren hiába várta, a Red Bull megkaphatja a Honda csodamotorját

2018.10.01. 15:05

A hírek szerint F1-es mércével mérve hatalmas, 5 tizedmásodperces javulást eredményezhet a Honda új, az Orosz Nagydíj péntekjén kipróbált motorja.

A Honda az Orosz Nagydíj pénteki szabadedzésein bevetette legújabb fejlesztésű motorját, szombatra azonban kénytelenek voltak visszatenni mindkét Toro Rossóba a régebbi erőforrást, mivel az újnak további kalibrálásra van szüksége. Ezzel együtt bokszutcai pletykák szerint hatalmasat léphetnek előre, amint a Japán Nagydíjra visszaszerelik a Szocsiban kipróbált változatot.

Sokat várnak a Toro Rossónál az új Honda motortól - Galéria!Forrás: 2018 Getty Images/Mark Thompson

Pierre Gasly és Brendon Hartley is elégedetten szállt ki az autójából az Orosz Nagydíj második szabadedzésének végén. „Egyértelműen előreléptünk a teljesítmény terén, a Honda szempontjából ez egy nagyon-nagyon biztató nap volt. Szerintem mindenki izgatott a javulás miatt, amit elértek" – mondta az új-zélandi pilóta.

Pierre Gasly elmondta, hogy egyelőre igyekeztek biztonságosan üzemeltetni a motort és nem használták ki a benne rejlő teljesítményt.

„Tudom, hogy néha az ember hoz egy fejlesztést, de aztán nem tapasztal javulást. A Hondával nem ez a helyzet, nagyon pozitív az új motor. Tudjuk, hogy a legjobb lehetőség Japánban és az utána következő futamokon jöhet."

Azért is tették vissza a korábbi változatot szombatra, hogy a még mindig szükséges finomhangolást és kalibrációt elvégezhessék Japánra, valamint meg is óvják a motort, amely Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke szerint már jobb, mint a Renault aktuális erőforrása. „A Honda nagyokat lép előre, pénteken fantasztikus volt az új specifikációjú motor az autóban. A teljes csomag jobb, mint a Renault-é."

Japánban nagyot villanthat a Toro RossoForrás: Sputnik/Alexey Kudenko

A japánok a belső égésű motoron fejlesztettek a legtöbbet, miközben a többi erőforrás-elemet is ehhez igazították, Tost azonban megerősítette, hogy ez még nem az a motor, amellyel a 2019-es szezont akarják kezdeni. „Nem akarok belemenni a részletekbe, de lesznek változások. Annyit mondhatok, hogy nagyon jó úton járnak."

Ted Kravitz, a Sky Sports boxutcai reporter szerint fél másodperces javulást is hozhat a Honda új motorja, ami F1-es léptékkel mérve gigantikus ugrás. 

Összehasonlításképpen Pierre Gasly a motorerő-igényes Monzában a 6. helyről rajtolhatott volna, ha 5 tizedet levonunk az idejéből. „Hallottam pletykákat arról, hogy milyen jó valójában a Honda új motorja. Látszólag briliáns, az ékszer, amiről Ron Dennis évekkel ezelőtt beszélt. Az információim szerint 5 tizeddel jobb a jelenlegi erőforrásuknál."

Max Verstappen, a jövőre a Honda motorjait használó Red Bull pilótája előre dötszölheti a tenyerét. A holland pilóta figyelmét sem kerülte el a japánok előrelépése. „Mióta megtörtént a bejelentés, hogy Hondával megyünk jövőre, nyilvánvalóan jobban figyelünk rájuk. Egyértelműen látszik az előrelépés, ez a hétvége pedig nagyon pozitív volt."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK