Koppenhága elvetette, Miami elhalasztotta az F1-es nagydíjat

Forma-1, David Coulthard, Red Bull Racing, Koppenhága 2014
David Coulthard performs at the Red Bull Show Run in Copenhagen, Denmark on August 3rd 2012 // Jesper Gronnemark/Red Bull Content Pool // 1419327434673-107094439 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Jövőre változatlan marad a versenynaptár és a Liberty Media további tervei sem alakulnak pozitívan.

Új helyszíneken, turisztikai célpontokon kívánja bővíteni az F1-es versenynaptárt a sportág kereskedelmi jogainak tulajdonosa, a Liberty Media. Az amerikai vállalat nem titkolja, hogy fokozná a jelenlétet Észak-Amerikában és Ázsiában, de regnálásuk első két évében egyetlen olyan helyszínnel sem tudtak megállapodni, ahol eddig nem volt F1-es futam.

A szénájuk Vietnamban áll a legjobban, a helyiek ott támogatják egy utcai futam megrendezését, Koppenhágában viszont zátonyra futott a terv, pedig Kevin Magnussen révén még helyi versenyzőjük is lehet a mezőnyben. Kristian Jensen pénzügyminiszter azonban sokallja az esetleges rendezés költségeit.

Koppenhága nem költ az F1-re Forrás: Jesper Gronnemark/Red Bull Content Pool/Jesper Gronnemark

„Nem vehetünk részt egy olyan projekt előkészítésében, ami ekkora kockázatot hordoz magában – nyilatkozta Jensen. – Nyitott voltam erre, de felismertem, hogy a várakozások szerint nagyon sok közpénzre lett volna szükség. A kormány kész volt némi pénzt fordítani a Forma-1 dániai fogadására, de

Koppenhága kiesésével Európában valószínűleg Hollandia marad az egyetlen potenciális új helyszín a versenynaptárban, azonban továbbra sem tudni, hogy Zandvoort vagy Assen esélyesebb-e a rendezvény megtartására, és azt sem, hogy mikor lesz újra Holland Nagydíj, ha lesz egyáltalán. Nagy a bizonytalanság Miami kapcsán is, ahol határozatlan időre elhalasztják a rendezésről szóló döntést.

Miami utcáin Champ Car (képünkön) és Formula E-futamot is rendeztek már, F1-et még nem Forrás: Getty Images/2003 Getty Images/Darrell Ingham

A Liberty Media elsősorban Miamit nézte ki az amerikai terjeszkedésre, részben azért, mert a városban egyéb üzleti érdekeltségeik is vannak, ennek ellenére a tárgyalások elakadtak, a hírek szerint a területhasználat feltételei terén. A helyi képviselőtestület következő ülésének napirendjében az szerepel, hogy határozatlan időre halasszák el a döntést a versenyről.

Ezt várhatóan meg is szavazzák, de ez nem jelenti a verseny tervének meghiúsulását, csupán még több időt az előkészítésre.

„Az F1-nek akad teendője különböző érdekeltekkel, úgyhogy egyelőre [a terv] nem áll készen a megvitatásra – mondta az Autosportnak egy képviselőtestülethez közeli forrás. – Amikor határozatlan időre elhalasztunk valamit, az hat hónapig nem bukkan fel újra, hacsak kifejezetten nem tűzzük napirendre. Talán az F1 rendezi a problémákat, és visszajönnek hozzánk, talán nem. Az biztos, hogy 2019-ben nem lesz verseny Miamiban.”