Társoldalunk:

Vettel: Az időmérő nem tükrözi a teljesítményt

2018.09.15. 17:32

A Ferrari pilótáját csak részben érte váratlanul a szingapúri időmérő eredménye. Räikkönen elárulta, mi volt a legnagyobb problémájuk.

A pole pozíció elsőszámú várományosának tartották a Ferrari versenyzőit a Szingapúri Nagydíj előtt, az olaszok pilótái azonban csak a 3. és az 5. rajtkockát szerezték meg. Sebastian Vettel számára még nagyobb probléma, hogy legfőbb ellenfele, Lewis Hamilton indulhat az élről, és Max Verstappen is meg tudta őt előzni.

A Ferrari szempontjából kalandosan alakult az időmérő, elsősorban a Q2, amikor ultralágy gumival kísérleteztek, de gyorsan kiderült, hogy nem tudnak elég gyorsan menni ahhoz, hogy a hiperlágy gumis ellenfelekkel szemben is beférjenek a Q3-ba. A második felvonás végén Vettel nagy forgalomba került, de végül Kimi Räikkönenhez hasonlóan megmenekült a kiesés elől.

Vettel autóját az időmérő előtt javítani kellett, de ez később nem akadályozta őt - Galéria!Forrás: AFP/Edgar Su

A Q3-ban aztán meglepetésre nem tudtak reagálni Hamilton tempójára, sőt Verstappen is 3 tizeddel gyorsabb volt Vettelnél. A német pilóta a kivezető körre panaszkodott a csapatrádión, majd a leintés után láthatóan csalódottan nyugtázta, hogy vereséget szenvedett egy olyan verseny előtt, ahol hagyományosan fontos a jó rajtpozíció elérése.

A verseny egy másik történet, szerintem holnapra másként festenek majd a dolgok 

– vélte a német pilóta az edzés utáni sajtótájékoztatón. – Az biztos, hogy nem vagyok elégedett a mai nap alakulásával, az időmérő nem ment olyan simán a számunkra, mint kellett volna. Mások jobban dolgoztak nálunk, ezért lettünk 3. helyezettek” – összegzett a négyszeres világbajnok, aki eddig négyszer nyert Szingapúrban, ezzel a legsikeresebb pilóta a pályán.

A harmadik szabadedzésen még a Ferrari állt az élenForrás: AFP/Manan Vatsyayana

Vettel a Sky Sportsnak hozzátette: „A hátrány meglepő, nem hiszem, hogy tükrözi a valós teljesítményt. Jobban kellett volna szerepelnünk, szerintem megvolt ehhez mindenünk, de nem állt össze. A 3. hely sem tragédia, nem vagyok teljesen kiborulva, de meg akartuk szerezni a pole-t.”

A verseny megjósolhatatlan

A német versenyző és csapattársa is kiemelte, hogy a hétvége során a három élcsapat versenyzői általában nagyon hasonló tempóra voltak képesek, ezért Vettel szerint „csodákat nem lehet várni holnap, mert senki sem elég gyors ahhoz, hogy lekörözze a másikat.” Räikkönen megjegyezte, hogy Szingapúrban gyakoriak a váratlan események, hektikus versenyt vár, ahol a taktika fontos lesz.

Räikkönen az 5. lettForrás: AFP/Roslan Rahman

A finn pilóta monzai fellángolása után ismét szerény eredményt ért el az 5. hellyel, bár Vetteltől nem maradt el sokkal. „Az biztos, hogy trükkösebben alakult az időmérő, mint vártuk, de az ilyen előfordul. A szabadedzéseken mindig más a helyzet. Ezért is

értelmetlen a köridőket nézni a szabadedzéseken. A dolgok gyorsan változnak, különösen egy olyan helyen, mint ez.”  

A 2007-es világbajnok még sohasem nyert Szingapúrban, szombaton este szerinte nem volt nagy baj az autójának viselkedésével, de az abroncsokkal gondja akadt. „Nem volt nagyon rossz sehol sem – mondta a Ferrariról. – A gumikat nehezebb volt működésre bírni az időmérőn, mint a hétvégén bármikor.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK