Társoldalunk:

Hamilton: Nem segít, ha a Ferrarinál nincs csapatsorrend

2018.09.14. 09:58

A világbajnoki címvédő nem érti, miért lenne könnyebb neki attól, ha a Ferrari nem állítja Sebastian Vettel szolgálatába Kimi Räikkönent.

Lewis Hamiltont saját elmondása szerint nem zavarta meg, hogy új ruhakollekciójának bemutatása miatt az elmúlt két hétben többet utazott, mint a teljes szezonban összesen. A Mercedes világbajnoka nehéz hétvégére számít, amelyen a Red Bullt is erősnek várja, a Ferrari csapatutasításának korábbi hiányát pedig nem tartja nagy segítségnek.

Hamilton nem számít könnyű hétvégére - GalériaForrás: AFP/Roslan Rahman

A hibrid érában a Szingapúri Nagydíj hagyományosan nem a Mercedesnek kedvező versenynek számított, ennek ellenére az Ezüstnyilak az utóbbi években háromszor is nyerni tudtak a villanyfényes utcákon. Ebből kétszer Hamiltoné volt a dicsőség, a négyszeres világbajnok azonban így is tudja, a Ferrari a favorit, noha előzetesen nem reménykedik semmiben.

Őszintén mondom, soha nincsenek elvárásaim, amikor egy versenyre jövök – mondta Hamilton az FIA hivatalos csütörtöki sajtótájékoztatóján. – Gondolom elsődlegesen az az elvárás magunkkal szemben, hogy mindent beleadjunk, és megpróbálunk olyan jól, ha nem jobban teljesíteni, mint az elmúlt futamokon."

Hamilton tavaly ilyenkor 3 ponttal vezetett Vettel előtt, az idén az előnye azonban pontosan tízszer ekkora, azaz 30 pontos. A brit pilóta mégsem tulajdonít nagy jelentőséget ennek.

„Ez őszintén [nem befolyásolja a megközelítésemet.] Tudat alatt lehet, de nem igazán gondolkoztam ezen. Jelenleg nincs okom változtatni, még sok pontot lehet szerezni, úgyhogy a megközelítésem pontosan ugyanolyan, mint egész évben. Úgy tűnik, működik, úgyhogy igyekszünk addig kitartani, amíg csak tudunk, azonban számítunk rá, hogy várnak ránk nehéz versenyek. A Ferrari nyilvánvalóan előttünk járt az elmúlt néhány futamon, ezért nehéz lesz tartani velük a lépést, vagy megelőzni őket."

Hamilton többek között Sanghajt is megjárta Tommy Hilfiger társaságábanForrás: Imaginechina/Pan zhiwei - Imaginechina/Pan Zhiwei

Az ember azt gondolhatná, hogy míg a legtöbb pilóta regenerálódással töltötte az időt az Olasz Nagydíj óta eltelt kéthetes szünetben, Hamilton bizonyára kimerült, hiszen a Tommy Hilfigerrel létrehozott új ruhakollekciójának bemutatója miatt keresztül kasul átrepülte a világot. Erről azonban szó sincs.

„Nyilvánvalóan vannak más dolgok is az életemben, a múlt héten például nehéz volt beiktatni az edzést. De nem minden egyes hetem ilyen, ez egy hektikus időszak, amely során sok minden történik velem a külvilágban. Ebben a két hétben sokkal többet utaztam, mint az egész évben, a tapasztalatomból adódóan azonban képes voltam az ide érkezés után egyből versenyüzemmódba kapcsolni. Egyetlen olyan pillanat sem volt az elmúlt két hétben, amikor ne gondoltam volna a versenyzésre, vagy a bajnokságra, arra, hogy miként szeretnék megérkezni ide. Tudván, hogy nehéz hétvége vár ránk, biztosra akartam menni, hogy még többet hozzá tudok tenmni."

A Mercedes pilótája nem érti, miért segítség neki, ha a Ferrarinál nincs csapatsorrendForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Hamilton ellenfele a bajnoki csatában természetesen Vettel, akivel ellentétben a brit pilótát nyíltan segíti a csapattársa, Valtteri Bottas. A Ferrari eddig nem alkalmazott csapatsorrendet, Hamilton szerint ennek azonban egyetlen oka van, nem volt rá alkalmuk. Különben is,

a Mercedes pilótája szerint semmilyen segítséget nem jelent neki, ha Vettelnek saját csapattársával is meg kell küzdenie ahelyett, hogy kizárólag a két Mercedesszel törődne.
„A Ferrari filozófiája, hogy engedi versenyezni a pilótáit? Őszintén, fel sem tűnt – mondta kissé meglepetten Hamilton. – Ők versenyeznek, aminek semmi köze hozzám. Nem látom, miként könnyítené ez meg az életem. Ugyanúgy harcolnom kell ez ellen a srác ellen [Raikkönen], hogyan lenne ettől könnyebb nekem? Ha az ember megnézi a futamokat, azt látja, hogy ők pont az ellenkező helyzetbe hozzák magukat, mint mi. Valtteri abban a helyzetben volt, hogy különböző szituációkban segítsen. Nem hiszem, hogy sok versenyt láthattunk, ahol ők is ebben a helyzetben voltak."

Hamilton nem írja le a Red Bullt a hétvége előttForrás: AFP/William West

A Szingapúri Nagydíjon a világbajnoki címért hajtó Ferrari és Mercedes küzdelmébe a Red Bull is bezavarhat, a kevésbé motorerő-igényes pályán az energiaitalosok is közelebb lehetnek a két élcsapathoz.

„Még nem beszéltem a csapattal, ők majd elmondják a megbeszélésen, hogy a Red Bull milyen szerepet fog játszani a versenyen, de elég sok futamon igen közel voltak, úgyhogy azt kell feltételeznem, hogy ez általában egy jó futam nekik. Azt hallottam, hogy elég rég abbahagyták már az autó fejlesztését, hogy a jövő évi kocsira koncentráljanak, úgyhogy jelenleg azzal állnak ki, amilyük van. Ez egy magas leszorítóerőt igénylő pálya, ráadásul a hátsó gumikkal is mindig jól bánnak, úgyhogy ez kétségtelenül erős hétvégéjük lehet."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK