Társoldalunk:

Topcsapatokkal szerződő kortársai motiválják Ocont

2018.09.11. 18:13

Esteban Ocon lehet a Forma-1 jelenleg feltörekvő generációjának nagy vesztese, hiszen míg Verstappen és Gasly a Red Bullban, Leclerc a Ferrariban lesz jövőre, neki egyelőre ülése sincs.

Egyre több ülés talál gazdára a 2019-es F1-es szezonra, egy arra mindenki által érdemesnek tartott pilótának azonban továbbra sincs helye. Esteban Ocon jövője továbbra sem ismert, valószínűleg még az érintett előtt sem. A Force India pilótájának azért lehet különösen fájó ez a helyzet, mert azok, akikkel együtt járta végig az utánpótlás-sorozatok ranglétráját, nem hogy biztosították következő évüket az F1-ben, hanem élcsapatban tették mindezt.

Ocon nem adja felForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Max Verstappen, Pierre Gasly, Charles Leclerc. Három versenyzők azok közül, akikkel Ocon egy korosztályhoz tartozik, Verstappennel korábban öldöklő csatát vívott az F3-ban, és le is győzte holland riválisát.

Mégis, Verstappen és Gasly a Red Bull, Leclerc a Ferrari pilótája lesz jövőre, miközben Oconnak egyelőre nincs szerződése,

a Force Indiától pedig valószínűleg az a Lance Stroll szorítja ki, aki az ő helyére érkezett 2015-re a Prema csapathoz a Forma-3-as Európa-bajnokságba, amikor pedig egy évvel később megnyerte a sorozatot, Ocon már a Forma-1-ben versenyezett.

Ocon Twitter-üzenete

„Mindenkinek meg kell köszönnöm a kedves üzeneteket és a támogatást, amelyet minden nap kapok – írta Twitterén a Force India francia pilótája. – Korábban is voltunk már nehéz helyzetekben, de mindig felülkerekedtünk rajtuk, a karrierem során soha nem volt könnyű az utam. Megígérhetem, hogy nem most fogom feladni, nagyon motivált vagyok, a régi riválisaim pedig top autókban ülnek. Ettől éhesebb vagyok a sikerre, mint valaha."

Ocont korábban a mezőny két négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton is méltatta, mindketten kiemelték, Ocon megérdemli, hogy tagja legyen a száguldó cirkusznak. Hamilton még a rendszert is megkérdőjelezte, mondván nem helyes, ha a francia pilótának nincs helye, más, fizetős versenyzőknek viszont igen. A Force India már az Orosz Nagydíjtól beültetheti a helyére Strollt, a következő idényre Oconnak a Williams jelentheti a menekülőutat, a grove-iak a Mercedes motorjait használják, a fiatal franciát pedig évek óta a német gyártó támogatja.

Ocon napjai meg vannak számlálva a Force IndiánálForrás: Racing Point Force India F1 Team/Racing Point Force India F1 Team/James Moy Photography

Ocon nem először szembesül nehézséggel pályafutása során, szüleinek például mindenüket fel kellett áldozni azért, hogy finanszírozni tudják gyermekük versenyzését, aki a Twitterre írt sorai alapján nem is lehetne elszántabb. „Az F1-ről álmodom, az F1-ért edzem, az F1-ért eszem, az F1-gyel játszom, az F1-ről gondolkodom. Azért születtem, hogy versenyezzek, az egyetlen célom pedig, hogy bajnok legyek. Mindig is az lesz."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK