Társoldalunk:

Wolff: Igazságtalan Vettel kritizálása, ő így vezet F1-es autót

2018.09.07. 12:20

A Mercedes csapatfőnöke megvédte az Olasz Nagydíj után rengeteg kritikát kapó Sebastian Vettelt, mondván mégiscsak négyszeres világbajnok, habár ő Lewis Hamiltont tartja a legjobbnak.

Mostantól minden versenynek és időmérő edzésnek az eddiginél is nagyobb a szerepe, hiszen a hajrájához érkezett a világbajnoki címért folyó harc. Jelenleg a pilóták között Lewis Hamilton, a konstruktőrök között pedig a Mercedes áll nyerésre. Utóbbi csapatfőnöke elárulta, mire van szükség a győzelemhez, valamint Sebastian Vettelről is elmondta a véleményét.

Vettel Monzában idei 4. nagy vezetői hibáját követte el versenyenForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Vettel az Olasz Nagydíjon – idén nem először – lábon lőtte magát azzal, hogy a futamon elkövetett vezetői hibájával minden esélye elúszott a győzelemre. A Ferrari pilótájának ez már nem az első egyéni botlása volt az idén, amiért meg is kapja a magáét,

a Mercedes csapatfőnöke azonban kissé szőrösszívűnek tartja azokat, akik keményen kritizálják a németet.

„Nem vagyok teljesen pártatlan, számomra Lewis a legjobb Forma-1-es pilóta az utóbbi években, ugyanakkor nem tartom meglehetősen igazságosnak Sebastian kritizálását – mondta Wolff a Die Weltnek. – Megvan benne az ambíció, hogy amikor csak lehetséges, nyerjen, ezt pedig a szükséges agresszióval párosítja. Ehhez rengeteg bátorságra van szükség, ami néha balesetekhez vezet, de ez része annak, ahogyan ő Forma-1-es autót vezet. Elvégre négyszeres világbajnok, ezt el kell fogadni akkor is, ha valaki Lewis-zal dolgozik, mint én."

A Mercedes csapatfőnöke szerint a pilótákon fog múlni az idei vb-cím sorsaForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Jelenleg a Ferrari és a Mercedes nagyon egyforma teljesítményre képes, a pályától és a körülményektől függ, hogy melyik csapat autója a gyorsabb. Wolff ezért nem is tudja megjósolni, hogy mi lesz a döntő a két istálló harcában, a pilótáknak azonban mindenképp kulcsszerepet tulajdonít.

„Ameddig a [két csapat] technikai felkészültsége hasonló marad a szezon végéig, a versenyzők döntik el a világbajnoki címet, de a két csapat hibázási rátája is lényeges lesz. A közelgő finálé dramaturgiája engem a penge élén táncolásra emlékeztet, ezért teljesen bizonytalan, hogy ki, vagy mi fogja végül eldönteni az elsőség sorsát. Mindkét csapatnak nagyszerű technikai és stratégiai háttérre, valamint sportszempontból értendő agresszióra van szüksége a másik legyőzéséhez, ez pedig olykor kerék a kerék elleni harchoz vezet, ami néha jól sül el, néha nem."

Wolff fontosnak tartja, hogy bűnbak keresése helyett könyörtelenül elemezzék a problémákatForrás: DPPI/Florent Gooden

„Természetesen a szerencsének is van szerepe. Elég megnézni a monzai incidenst, amelyből akár Lewis is kijöhetett volna rosszul Sebastian helyett. Utóbbi továbbmegy, és a teljes futam más lesz."

Wolff egy kicsit a Ferrarinak is odaszúrt, a maranellóiakra ugyanis jellemző, hogy adott esetben hajlamosak egy vagy több embert felelőssé tenni a kudarcért.

A Mercedes csapatfőnöke elmagyarázta, náluk ez nem így működik.

„Jelenleg rengeteg energiát és motivációt érzek a csapatban az utolsó hét futamra. Most van a legjobb előérzetem, mióta csak elkezdtük a szezont. Olyan a kultúránk, hogy senkit sem hibáztatunk, de könyörtelenek vagyunk a hibák elemzésében. Mindent kimondunk, amit szükséges, nyitottan és egyenesen, bántás nélkül. Ez nagyszerű módja saját magunk fejlesztésének anélkül, hogy megsértenénk egymást. Minden a közös célok eléréséről szól."