Társoldalunk:

A Mercedes lemondhat fiatal pártfogoltjáról

2018.09.07. 09:32

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint el kell gondolkozniuk azon, hogy nem menedzselik tovább Esteban Ocont.

Meglehetősen nehéz manapság a Forma-1-ben győztes autóba igyekvő fiatal pilóták helyzete, jelenleg ugyanis kizárólag a Ferrari és a Mercedes rendelkezik ilyen versenygéppel. Az ezen két istálló által támogatott versenyzők helyzetét tovább bonyolítja, hogy a mezőny más csapatainál sem mindegy, hogy melyik gyártóhoz kötődnek. Toto Wolff szerint egyik legtöbbre tartott támogatottjuknak például már inkább árt, mint használ mercedeses háttere.

Mindenki szerint az F1-ben a helye, mégis nehezen találnak neki ülést jövőreForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Továbbra sem dőlt el Esteban Ocon jövője, a Force Indiát megvásárló Lawrence Stroll fia, Lance, minden bizonnyal a csapat egyik pilótája lesz jövőre, a másik ülésben pedig a szerződéssel és jelentős anyagi háttérrel rendelkező Sergio Pérez foglalhat helyet.

A franciának a Mercedes motor által hajtott autók közül így már csak a Williamsnél marad hely, a grove-i istálló jelenlegi formáját elnézve ez azonban aligha nevezhető kecsegtető lehetőségnek.

„Alapvetően azért csináljuk ezt az egészet, mert nagy örömet okoz segíteni olyan fiatal versenyzőknek, akik híján vannak az anyagi támogatásnak" – mondta Toto Wolff, az Ocont támogato Mercedes gyári istállójának csapatfőnöke. Amennyiben azonban a támogatásunk csak a Forma-1-ig működik, utána pedig hátrányt jelent ezeknek a srácoknak ahhoz, hogy megkapják a megfelelő üléseket, akkor az embernek meg kell fontolnia [az elengedést]. Amikor elhoztuk Estebant a Gravity [Management-től], úgy éreztük, támogatásra van szüksége."

Az Ocon sisakján virító Mercedes-embléma többeknek szúrja a szemétForrás: DPPI/Florent Gooden

Ocon kálváriája akkor kezdődött, amikor Daniel Ricciardo váratlanul elfogadta a Renault ajánlatát és aláírt a franciákhoz. Ocon helye biztosnak látszott a csapatnál jövőre, az ausztrál pilóta lépése azonban keresztülhúzta az ő és a Mercedes számításait is. Ezután még a McLarennél is szóba került a neve, mielőtt a wokingiak véglegesítették jövő évi pilótafelállásukat, Zak Brown ügyvezető azonban nyíltan beismerte, az Ocont a Mercedeshez fűző kapcsolat nem számított jó pontnak a mérlegelésben.

„Különben is, mit jelent Mercedes-pilótának lenni? Esteban jelenleg egy másik csapatnak vezet, én egy rossz szót sem szólnék, ha egy McLarent vagy Williamst vezetne – fakadt ki Wolff amiatt, hogy pilótáját hátrányosan érinti, hogy a Mercedes pártfogoltja. – Véleményem szerint az egész rendszert felül kell vizsgálni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK