Az F1 versenyigazgatója beszélni fog a dühöngő Verstappennel

F1 - ITALY GRAND PRIX 2018 ACCIDENT AOUT CHAMPIONNAT DU MONDE CIRCUIT CONTACT F1 FORMULE 1 FORMULE UN GP GRAND PRIX Italie RACE SEPTEMBRE
33 VERSTAPPEN Max (nld), Aston Martin Red Bull Tag Heuer RB14, 77 BOTTAS Valtteri (fin), Mercedes W09 Hybrid EQ Power+ team Mercedes GP, action during 2018 Formula 1 FIA world championship, Italy Grand Prix, at Monza from august 30 to september 2 - Photo DPPI
Vágólapra másolva!
Max Verstappen 5 másodperces büntetést kapott az Olasz Nagydíjon, amiért felindultságában már a futam közben kiosztotta a sportfelügyelőket. Charlie Whiting nem tulajdonít nagy jelentőséget a dolognak, de azért beszélni fog a pilótával.

Charlie Whiting, az F1 versenyigazgatója nem vette véresen komolyan Max Verstappen Olasz Nagydíj alatt a csapatrádióban elhangzott, „[a sportfelügyelők] remek munkát végeznek, hogy megöljék a versenyzést" kommentárjának, mivel tudja, az felfokozott idegállapotban született. A holland pilóta a felvételek megnézése után is tartja magát ahhoz, hogy elég helyet hagyott Valtteri Bottasnak, akit egyszerűen gyengébb versenyzőnek tart Lewis Hamiltonnál és Sebastian Vettelnél.

Az ominózus incidens, amelyben elsőre Bottas, végül azonban Verstappen húzta a rövidebbet Forrás: DPPI/Dppi

Whiting a tévéközvetítésben még nem figyelt fel Verstappen szurkálódására, később az Autosport azonban szembesítette a holland szavaival. „Másodkézből hallottam, [amit mondott], de nem hiszem, hogy túl nagy figyelmet kellene fordítani olyan megszólalásokra, amelyek a csata hevében születnek" – nyilatkozta diplomatikusan a versenyigazgató.

Verstappen közvetlenül a verseny után is azt mondta, szerinte elég helyet hagyott az őt az első kanyar féktávján, kívülről támadó Bottasnak, akinek az autója hozzáért a Red Bull bal hátsó kerekéhez, majd kénytelen volt kiegyenesíteni a sikánt. A holland a 3. helyen ért célba, de miután az 5 másodpercet hozzáadták az idejéhez, visszacsúszott az 5. helyre.

Az ütközés

„Természetesen visszanéztem, és továbbra sem értek egyet [a büntetéssel]" – nyilatkozta a Red Bull pilótája a holland Ziggo csatornának.

Beszélhetünk erről még nagyon sokáig, de már el lett döntve. Az egyik felügyelő ad büntetést, a másik nem. Nem hiszem, hogy ez a szabályok miatt van."

Verstappen az ütközés előtt egyszer már összecsapott a Mercedesszel, Bottas akkor messziről próbált meg bevetődni mellé szintén az első kanyarban, Verstappen pedig kiegyenesítette a sikánt. „Láttam, hogy elég messze van, de nagyon későn fékezett – idézte fel az esetet a holland pilóta. – Az utolsó pillanatban, amikor már készültem befordulni a kanyarba, arra gondoltam, hogy talán már mellettem van, ezért blokkoltam a kereket és szélesítettem ki a kanyart."

Verstappen és Bottas első csörtéje során a holland nem tudta bevenni az első sikánt Forrás: DPPI/Florent Gooden

Charlie Whiting a verseny előtt a csapatoknak arra hívta fel a figyelmét, minden pilóta egyszer vághatja át az első sikánt, utána már nagy valószínűséggel büntetéssel kell szembenéznie.

Verstappen levágása és a Bottas leszorításáért kapott büntetés között azonban nem volt összefüggés.


„Nem volt köze a kettőnek egymáshoz. A joker, ahogy önök hívják, a sikán levágására vonatkozott abban az esetben, ha a pilóta nem nyer vele pozíciót, de megőrzi a helyét a támadóval szemben a levágásnak köszönhetően, ami egyfajta előnyt jelent" – mondta Whiting.

Azt nem hagytuk volna. Ebben az esetben [Verstappen] egyszerűen csak Bottas előtt maradt, amit különben minden körben megtehetett volna, mondván nem szerzett pozíciót, miközben azért maradt elöl, mert levágta a sikánt."

Verstappen kijelentette: Vettel és Hamilton egyszerűen jobb pilóta Bottasnál Forrás: 2018 Getty Images/Mark Thompson

Verstappen egyébként a Ziggo Sportnak meglehetősen lesajnálóan nyilatkozott Bottasról, mondván Hamilton és Vettel ellen nehezebb dolga lett volna.

Bottas egyszer sem került közelebb hozzám, a büntetés nélkül a harmadik helyen maradhattam volna. Soha nem hagytam volna, hogy megelőzzön, nem elégedtem volna meg a negyedik vagy az ötödik hellyel, ahol a jelenlegi tempónk alapján lennünk kellene."