Vágólapra másolva!
A Ferrari új elnöke, John Elkann felkereste Charles Leclerc-t az Olasz Nagydíj során, de a monacói pilóta állítja, nem tudja, mi lesz a sorsa.

Teljes a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy ki lesz Sebastian Vettel csapattársa a következő szezontól a Ferrarinál. A nyár során egyre nyilvánvalóbb volt, hogy az olasz autógyártó néhai elnök-vezérigazgatója, Sergio Marchionne leváltaná Kimi Räikkönent, az olasz-kanadai üzletember azonban a Német Nagydíj előtt meghalt, a paddockban pedig elterjedt, hogy az új ügyvezető megtartaná a finn pilótát.

Louis C. Camilleri az Olasz Nagydíjon lépett először az F1-es sajtó nyilvánossága elé, Räikkönent a barátjának nevezte, és azt mondta, nem döntöttek még a finn pilóta ügyében. A német Auto Bild az időmérő után arról számolt be, hogy a Ferrari új elnöke, John Elkann személyesen döntött a kérdésben, és bizalmat szavaz Charles Leclerc-nek.

Leclerc lesz a befutó? Forrás: DPPI/Florent Gooden

Elkann állítólag tiszteletben kívánja tartani Marchionne korábbi álláspontját a pilótakérdésben. A monacói versenyző az Autosportnak megerősítette, hogy találkozott a Ferrari és a FIAT-Chrysler (FCA) új menedzsmentjével. Erre korábban nem volt példa, de nem akart ez alapján következtetést levonni.

– mondta Leclerc. – Ez jó alkalom volt, de csak egy bemutatkozás, nem a jövőről való egyeztetés vagy ilyesmi. Marchionne úrral sohasem voltam közvetlen kapcsolatban, de akkoriban szépeket mondott rólam. Nyilvánvalóan mindig jó érzés pozitív visszajelzéseket kapni, de nem voltam vele közvetlen kapcsolatban.”

Manley és Elkann a monzai paddockban Forrás: AFP/Miguel Medina

A monacói pilótát generációja egyik legtehetségesebb tagjának tartják. Nehezen kezdte a szezont, de az európai futamokon jobbnál jobb eredményeket hozott a középmezőnyben sem kiemelkedő Sauberrel, az Osztrák Nagydíj óta azonban nem tudott pontot szerezni. Azt mondta, nem tudja, mit hoz számára a jövő, azt a Ferrari főnökeinek kell eldönteniük.

„Ha eljutok [a Ferrarihoz], valóra válik az álmom, de nem nekem kell megmondani, hogy készen állok-e, vagy sem. Ők tökéletesen ismernek engem.” Elismerte, nehéz nem gondolni arra, hogy akár már jövőre a vörösök overallját viselheti, de kijelentette, próbál minden tőle telhetőt megtenni, hogy a jelenlegi feladatára összpontosítson.

A Red Bull információja is váltást sugall

Räikkönen leváltása mellett a Ferrari a szimulátorpilótáját is elveszítheti, mivel az Autosport szerint Danyiil Kvjat a legesélyesebb a Toro Rosso egyik 2019-es ülésének megszerzésére. Kvjatot korábban már kétszer kirúgták a Red Bull csapataitól, de Helmut Marko szerint az orosz pilóta „érettebb” lett és kijelentette, hogy nem akarnak Mercedes-pilótát igazolni az olasz istállóhoz.

Felmerült a Ferrari tartalékpilótája, Antonio Giovinazzi is,

azonban Marko leszögezte, hogy az olasz tehetség már nem áll rendelkezésre. „Úgy gondolom, Giovinazzi máshova megy” – mondta az osztrák veterán. Leclerc távozása esetén Giovinazzi az esélyes arra, hogy az Alfa Romeo által támogatott Sauber versenyzője legyen.