Társoldalunk:

Magnussen: Alonso istennek képzeli magát

2018.09.01. 19:22

Szokatlan kakaskodás alakult ki az időmérőn Fernando Alonso és Kevin Magnussen között. A nézeteltérés a sportfelügyelőkig jutott.

Tönkretette egymás körét Fernando Alonso és Kevin Magnussen az Olasz Nagydíj időmérő edzésének második harmadában, így végül egyikük sem jutott be a Q3-ba, ellentétben Magnussen csapattársával, Romain Grosjeannal. Az utolsó mért körre készülve Magnussen a Parabolica előtt megelőzte Alonsót, aki a szélárnyékban maradva visszatámadott.

Magnussen védte a belső ívet a célegyenes végén, Alonso viszont szívósan mellette maradt és a sikánban már ő volt belül, majd a kavicságy felé terelte ellenfelét. Ez végül olyan jelentős időveszteséget okozott mindkettejüknek, hogy esélyük sem volt javítani, így búcsúztak a Q2-ben. A sportfelügyelők is megvizsgálták az esetet.

Alonso az Olasz NagydíjonForrás: DPPI/Florent Gooden

„Normális kivezető kör volt a Parabolicáig, ahol az egyik Haas belülről megelőzött – nyilatkozta Alonso a McLaren sajtóbeszélgetésén, ahol a GPhírek is részt vett. – Együtt haladtunk a kivezető körünk végén és a forgalom miatt a Haas egyik autója úgy döntött, hogy megelőz, így a pozíciójukat nagyjából tartó autók sűrűjében kezdte a körét.

Így aztán együtt kezdtük a körünket, együtt értük el az 1-es kanyart és mindkettőnk körét tönkretettük.”

Alonso arra utalt, hogy Magnussen megsértette a versenyzői etikát azzal, hogy az Ascari és a Parabolica között megelőzte őt. „Az Ascari után többé-kevésbé próbáljuk tiszteletben tartani egymás helyzetét. X távolságot tartunk az előttünk haladó autóhoz képest. [Magnussen] döntése miatt nem tudtam teljesíteni a körömet, az én [viselkedésemmel] viszont mindenki megtehette a kialakult sorrend miatt. Így viszont legalább egy autó, az enyém nem tudott mért kört kezdeni.”

Magnussen természetesen teljesen másként értelmezte a történteket: „Hatan-nyolcan haladtunk egy bolyban, és az Ascari kijáratánál Fernando gondolom a fékeket melegítette, nem ment gyorsan, én viszont igen, ezért megelőztem. Utána azonban valamiért úgy döntött, hogy felgyorsít és megközelít, ahelyett, hogy mindenki máshoz hasonlóan helyet hagyott volna maga előtt.

Tökéletes szélárnyékot kapott és azt gondolta, megelőz az első kanyarnál, de én nem hagytam. Az időmérő után odajött hozzám és az arcomba nevetett. Végtelenül tiszteletlen volt. Alig várom, hogy visszavonuljon.”  

„Azt hitte, tökéletes szélárnyékot fog és megelőz. Sokat nyert velem, fogalmam sincs, hány tizedet, de nem hagytam, hogy megelőzzön, amivel feláldoztam volna a saját köröm. Ezt semmiképp sem hagyhattam. Tudom, hogy istennek képzeli magát, de ezt nem hagyhattam” – fortyogott a Haas pilótája.

A McLaren sajtóbeszélgetésén Alonso nem kívánt reagálni a Magnussen által elmondottakra és nem szította tovább az indulatokat.  

„Nem kell hibáztatni senkit. Ő azt gondolta, hogy így jobb helyzetbe kerülhet az én autóm előtt és a Parabolicába menet azt hiszem, Gasly mögött, de talán, túl későn döntött. Ő többet veszített ezzel, mint én, szerintem csak szerencsétlen helyzet volt.”

Magnussen kiborult Alonso miattForrás: DPPI/Florent Gooden

A Twitteren a Haas-csapat azt írta, hogy „a visszajátszás szerint Alonso elfékezte magát az 1-es kanyarnál, majd bevágott Magnussen ívére. Elrontotta Kevin esélyét, hogy csatlakozzon Grosjeanhoz a Q3-ban.” A dán pilóta úgy vélte, Alonso tette tönkre mindkettejük körét azzal, hogy visszaelőzte őt az 1-es kanyarban.

Ez eléggé bosszantó. Pillanatnyilag nem vagyok jó helyzetben, hiszen nagyon gyorsak voltunk, könnyedén be kellett volna jutnunk a Q3-ba, de a lassabb autók ezt tönkretették nekünk.”  

A sportfelügyelők végül úgy döntöttek, hogy nem szükséges beavatkozniuk az esetbe, ennek értelmében Magnussen a 11. rajtkockát szerezte meg, Alonso pedig a 13. helyről rajtolhat.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK