Vágólapra másolva!
Eddig nem ismert sztorit osztott meg a korábbi csapattulajdonos az F1 történetének egyik legizgalmasabb versenyéről, az 1998-as Belga Nagydíjról.

Sok esemény miatt emlékezetes lehet az 1998-as Belga Nagydíj, mivel ekkor alakult ki a Forma-1 történetének egyik legnagyobb tömegbalesete a rajtnál, majd később a hatalmas esőben a nagy előnnyel vezető Michael Schumacher belerohant a lekörözendő David Coulthard autójába és a bokszban csaknem összeverekedtek.

Coulthard akkoriban Schumacher nagy ellenfele, a későbbi világbajnok Mika Häkkinen csapattársa volt a McLarennél, ezért Schumacher arra gyanakodott, hogy Coulthard az ideális íven szándékosan lassított le előtte. A német pilóta meggyőződése volt, hogy Coulthard „meg akarta őt ölni”, és a skót versenyző ezt még napokkal később sem tudta tisztázni vele.

Jorsan, Schumacher és Hill Forrás: AFP/Olivier Matthys

Az éllovasok kiesése és Häkkinen gyenge szereplése megnyitotta az utat a ma már nem létező Jordan-csapat pilótái, Damon Hill és Ralf Schumacher előtt, hogy az istálló történetének első győzelméért küzdjenek. Hill akkoriban már világbajnok volt, híresen rossz viszonyt ápolt Michael Schumacherrel a korábbi csatáik miatt és ennek a belgiumi események sem tettek jót.

Hill a csapatrádión kikövetelte, hogy Ralf Schumachert utasítsák arra, hogy ne támadja őt, így végül Hill vezetésével értek el kettős győzelmet.

Eddie Jordan természetesen fürdött a boldogságban, hiszen privát csapatként akkoriban is nehéz volt győzelmet aratni a Ferrari, a McLaren, sőt még a Williams vagy a mai Renault jogelődje, a Benetton mellett is. Öröme azonban nem lehetett felhőtlen, mert váratlan események történtek, amikor korábbi pilótája, Michael Schumacher felkereste őt a verseny után.

„Bármilyen kapcsolat is volt köztünk [Michael Schumacherrel] vagy köztetek, ő sohasem folyt bele a testvére versenyzésébe. Egészen addig – mondta Jordan a vele interjút készítő Hillnek az F1 hivatalos Twitter-csatornáján megjelentetett videóban.

„Nem ez történt. Annyit akart csak mondani, hogy >>kiszúrtál a testvéremmel és soha többé nem fog nálad versenyezni, felejtsd el a menedzsment szerződést!<< Én azt feleltem neki, hogy >>Michael, ez nagyon egyszerű. Van egy kivásárlási záradék a szerződésben, fizesd ki a pénzt és adios!<< És megtette. Ezért került [Ralf] a Williamshez.”

Ralf és Michael Schumacher 1998-ban Forrás: DPA/AFP/Oliver Multhaup

Michael Schumacher F1-es bemutatkozásáról 2016-ban, első versenye 25. évfordulóján írtunk bővebben. Öccse, Ralf Schumacher 1997-ben szintén a Jordannél kezdte meg F1-es pályafutását, majd 2001-ben a Williamsnél győzött először, Michaellel közösen az F1 történetének első testvérpárja lettek, akik együtt dobogóra állhattak.