Vágólapra másolva!
A csapatfőnök augusztusban még azt mondta, Alonso szerződtetése nem tenne jót a Red Bullnak, de a kétszeres világbajnok azt állította, többször is megkínálták Ricciardo ülésével.

Fernando Alonso a szezon végén visszavonul a Forma-1-től, pedig egy dobogóra, olykor győzelmekre is esélyes csapat, a Red Bull is szerződést ajánlott neki a 2019-es szezonra. Ezt a kétszeres világbajnok a Belga Nagydíj előtt árulta el a Sky Sports műsorában.

„A három élcsapat egyikétől az idén már többször kaptam ajánlatot” – mondta Alonso a Sky Sport riporterének, Ted Kravitznek. Amikor Kravitz rákérdezett, hogy a Red Bullról és Daniel Ricciardo ülésére van-e szó, Alonso igennel felelt. A Red Bull a BBC szerint tagadta, hogy ajánlatot tettek Alonsónak.

Alonso az utolsó Belga Nagydíjára készül? Forrás: DPPI/Florent Gooden

Nem sokkal azután, hogy Ricciardo váratlanul bejelentette, a Renault-hoz igazol, Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke az F1 hivatalos podcastjában azt mondta, Alonso szerződtetése nem tenne jót a csapat moráljának, mire Alonso gúnyos Twitter-üzenettel reagált.

Alonsóba a Red Bull motorsport tanácsadója, Helmut Marko is rúgott egyet a napokban,

az osztrák veterán megerősítette, hogy már 2007-ben és 2008-ban is megpróbálták elcsábítani a spanyol versenyzőt, de ez „az igényei miatt nagyon nehéz lett volna.” Hozzátette: „Ha megnézik a történetét a McLarennél és a Ferrarinál, ő mindig egyszemélyes műsorszám volt, ami hozzánk nem passzol. Van egy juniorprogramunk is, megvannak a magunk emberei. Alonso mindenképpen a legjobb pilóta, de nem illeszkedik a szervezetünkbe.”

Sportautóval az idén már versenyzett Spában Forrás: TOYOTA GAZOO Racing/TOYOTA GAZOO Racing/Toyota Gazoo Racing

A Belga Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján Ricciardo azt mondta, nem hiszi, hogy bárki is élvezi, ha csalódást okoz másoknak, majd Markóra utalva Alonso közbeszólt azzal, hogy „ő igen.”

A búcsú egyelőre végleges

A sajtótájékoztatón természetesen Alonso távozása volt az egyik központi téma. Kijelentette, ő most visszavonulásként tekint a helyzetre, de elismerte, hogy ez gyorsan megváltozhat a jövőben, majd elismételte a bejelentés alkalmával elmondottakat arról, hogy az F1-nél nagyobb kihívások várják. Nemrég bírálta az F1 jelenlegi helyzetét, Spában azt mondta:

– indokolta a döntését és nem tagadta, hogy egy győzelemre képes autóval meggondolta volna magát. – Ez szerintem mindenképpen szerepet játszik. Ha az ember a legjobb két csapatnál van, akkor is folytatja, ha annyi év után már nem élvezi a versenyeket és az utazásokat.”

Alonso szerint régen kevésbé volt kiszámítható az F1, akkor is, ha csak kevés csapat nyert Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Rainer Jensen

Amikor a Racefans tudósítója szembesítette azzal Alonsót, hogy F1-es bemutatkozása után is általában csak két csapat állt az élen, a spanyol pilóta egyetértett a felvetéssel, de azt hiányolja, hogy már nem lehet játszani annyira a stratégiával vagy a gumiválasztással. Szerinte ezzel élvezetesebbé lehetne tenni a versenyzést akkor is, ha egy csapat lehengerlő formában van.

„Mindig volt valami akció, de most talán már nem ez a helyzet. Nem kell összehasonlításokat tenni. A megjegyzéseimet nem kell összehasonlítani a három évvel ezelőtti helyzettel vagy más sorozatokkal. Ilyenkor szokták azt mondani, hogy tévedek. Lehet, hogy tévedek. Ez az én döntésem és boldog vagyok vele.”