Laudát felébresztették a mesterséges kómából, magától lélegzik

Fomula One - German Grand Prix Formel 1 racing sports .motorsport Motorsport SPORT people SPO SMILING
Austrian non-executive chairman of Mercedes AMG Niki Lauda is seen before the German Formula One Grand Prix at the Hockenheimring race track in Hockenheim, Germany, 18 July 2014. Photo: JENS BUETTNER/dpa | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Jó hírek érkeztek Niki Laudáról! A háromszoros Forma-1-es világbajnok az oe24 információi szerint magától lélegzik, az új tüdőt befogadta a szervezete, egy hónap múlva pedig akár a kórházat is elhagyhatja.

Csütörtökön az egész világot bejárta a sokkoló hír: Niki Lauda, a jelenleg a Mercedes-csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnökeként tevékenykedő háromszoros F1-es világbajnok tüdőtranszplantáción esett át a Bécsi Általános Kórházban. A 69 éves osztrák egy ibizai nyaralás során betegedett meg, az immunrendszerét megtámadó kórokozó pedig olyan agresszív volt, hogy végül új tüdőre volt szüksége. A beavatkozást a terület specialistája, Walter Klepetko professzor végezte, aki a műtét után elmondta: az operáció sikeres volt, de többhetes felépülés vár Laudára.

Úgy tűnik, minden pozitív irányba halad a transzplantáció után Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Jens Buttner

Mint minden műtét esetében, a kritikus időszak közvetlenül a beavatkozás után következik. Laudát mesterséges kómában, lélegeztetőgépen tartották az augusztus 2-i műtét után nagyjából két napig.

Az oe24 információi szerint szombaton délben felébresztették, és noha kicsit zavart volt, ez ilyenkor normális. A lélegeztetőgépről is levették, új tüdejével tehát képes önállóan lélegezni.


Lauda július 20-án feküdt be a kórházba, az Ibizán összeszedett megfázás tüdőgyulladássá fokozódott, pár nap után pedig az orvosok konstatálták, hogy menthetetlen a tüdeje, újra van szüksége. Ezután egy szív-tüdő gépre kapcsolták, amely biztosította a szükséges oxigénmennyiséget a véráramnak és a szívnek. Ez a gép azonban csak ideiglenesen képes helyettesíteni a tüdőt.

Tüdőt készítenek elő transzplantációra (illusztráció) Forrás: Phanie/HOP. FOCH/PHANIE/Hop. Foch

Az Eurotransplant segítségével sürgősen új tüdőt kellett találni Laudának, akinek az orvosok szerint anélkül maximum egy hete lett volna hátra. A donorszervet végül szerdán este, Hamburgól indították útnak, repülővel Bécsbe, majd a reptérről a kórházba vitték. Az éjszaka folyamán egy speciális géppel előkészítették a tüdőt, csütörtökön reggel 9 órakor pedig egy 10 főből álló orvosi csapat megkezdte az oprációt Klepetko professzor vezetésével.

A komplikációk nélkül zajló műtét 6 órán át tartott, a szervet pedig úgy tűnik, megfelelően befogadta Lauda szervezete.

A Bécsi Általános Kórház az elmúlt évben 106 tüdőtranszplantációt végzett, 105 beteg pedig a mai napig életben van, a háromszoros világbajnoknak tehát jók az esélyei.

A jelek szerint Lauda már az idén visszatérhet a Mercedes garázsába Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Miután túlvan a kritikus időszakon, Lauda megkezdheti a rehabilitációt. Még legalább négy hétig kórházban kell maradnia, majd minimum két hétig különböző kezelésekre kell járnia. Leghamarabb októberben láthatjuk őt viszont Forma-1-es pályán, Klepetko professzor szerint pedig újra teljes életet élhet.

Tavaly tíz transzplantált páciensünkkel megmásztuk a Kilimandzsárót, hogy megmutassuk, milyen fittek. Niki Laudának talán a Kilimandzsáró még nem menne azonnal, de remélem, hogy a Kahlenbergre azért elmehetek vele az idén" – utalt a Bécsben található, nagyjából 500 méteres kis hegyre a doktor.