Ricciardo távozik a Red Bulltól, aláírt a Renault-hoz

F1 Grand Prix of Hungary BUDAPEST, HUNGARY - JULY 29:  Daniel Ricciardo of Australia and Red Bull Racing prepares to drive in the garage before the Formula One Grand Prix of Hungary at Hungaroring on July 29, 2018 in Budapest, Hungary.  (Photo by Mark Tho
BUDAPEST, HUNGARY - JULY 29: Daniel Ricciardo of Australia and Red Bull Racing prepares to drive in the garage before the Formula One Grand Prix of Hungary at Hungaroring on July 29, 2018 in Budapest, Hungary. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1WE6T4JRD2511 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Sokáig úgy tűnt, hogy karnyújtásnyira van szerződésének meghosszabbításától, most azonban bombaként robbant a hír: Daniel Ricciardo 5 közös esztendő után elhagyja a Forma-1-es Red Bull-istállót, és a Renault-nál folytatja.

Ricciardo, valamint a csapatfőnök Christian Horner is azt hangoztatta az elmúlt hetekben, hogy közel a megegyezés, a nyári szünet előtt mindketten szeretnék letudni a hosszabbítást és a pihenésre koncentrálni. A vakáció előtti utolsó versenyen, a Magyar Nagydíjon azonban nem történt fejlemény az ügyben, majd a két nappal későbbi teszten Ricciardo a Belga Nagydíjig ígért választ, közben pedig nevetve fogadta az Autosport újságírójának kérdését a sima, bonyodalmaktól mentes hosszabbításra vonatkozóan.

A Magyar Nagydíj alatt még senki sem gondolta volna, hogy Ricciardo elhagyja a Red Bullt Forrás: 2018 Getty Images/Mark Thompson

Mint az mostanra kiderült, jóval hamarabb pont került az ügy végére. Először a Red Bull lépett, és közölte, az ausztrál pilóta nem velük folytatja, majd jött az új célállomás bejelentése is.

Daniel Ricciardo 2019-ben nem a Red Bullnál fog versenyezni, miután a Renault gyári csapatához szerződött.


„Teljes mértékben tiszteletben tartjuk Daniel döntését, és a legjobbakat kívánjuk neki a jövőre – mondta Christian Horner csapatfőnök. – Meg szeretnénk köszönni az elkötelezettséget és azt a szerepet, amelyet a 2014-es csapathoz csatlakozása óta betöltött. Ennek az időszaknak a legfontosabb része természetesen a hét győzelem és a 29 dobogós helyezés volt, amelyet eddig velünk elért."

Nem sokkal a Red Bull bejelentése után az is kiderült, hogy Ricciardo kétéves szerződést írt alá a Renault-val, ahol Nico Hülkenberg csapattársa lesz.

„Mostantól megfontoljuk a számos lehetőséget arra vonatkozóan, hogy ki lesz Max Verstappen csapattársa a 2019-es szezonban" – nyilatkozta Horner.

„Isten hozott a családban tesó! Már várom, hogy jövőre együtt menjünk vadászni!" – köszöntötte jövő évi csapattársát Nico Hülkenberg

„Valószínűleg ez volt karrierem eddigi legnehezebb döntése, de úgy gondoltam, hogy itt az ideje új kihívást keresni" – nyilatkozta Ricciardo.

Remélem, hogy segíthetem őket ezen az úton a pályán és az azon kívüli hozzájárulásommal."

Cyril Abiteboul, a Renault sportprogramjának igazgatója is üdvözölte Ricciardót. „Daniel leigazolása alátámasztja az elhivatottságunkat a sportág élmezőnyébe kerülés folyamatának felgyorsítására, valamint elismerése a munkánknak, amit az utóbbi két és fél szezonban elvégeztünk. Daniel kétségtelen tehetsége és karizmája nagy pluszt jelent a csapatnak. Viszonoznunk kell a belénk vetett hitét azzal, hogy a lehető legjobb autót adjuk neki."

Gasly lehet a favorit Ricciardo helyére

Roberto Chincero olasz újságíró szerint a Toro Rossónál versenyző Pierre Gasly lehet a legnagyobb esélyes a Red Bull megüresedett ülésére. Ennek egyik oka, hogy az így a Renault-tól kiszoruló, de még mindig a Red Bullhoz tartozó Carlos Sainz kapcsolata nem volt felhőtlen Verstappennel kettejük közös egy és negyed szezonja alatt, a másik pedig, hogy Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója meglehetősen elégedett a francia idei teljesítményével.

Gasly lehet az új Ricciardo? Forrás: DPPI/Florent Gooden

Abban az esetben, ha Gasly-t előléptetik, Carlos Sainz szabadon igazolhatóvá válhat, ami megnyithatja az utat a McLaren előtt.

Az már érdekesbb kérdés, hogy Gasly-t kivel pótolná a Toro Rosso, az utóbbi években ugyanis igencsak megfogyatkoztak a fiatal tehetségek az energiaitalosok pilótaprogramjában.

Az egyetlen jelölt a hungaroringi tesztet a szuperlicenc-hez szükséges pontok hiánya miatt kihagyni kényszerülő 19 éves Dan Ticktum, neki azonban abban az esetben sem lesznek meg a versenyzéshez elengedhetetlen pontjai, ha az idén megnyeri a Forma-3-as Európa-bajnokságot.