Bottas úgy érzi, az idénre felzárkózott Hamiltonhoz

A Forma-1-es Brit Nagydíj szombati napja, Valtteri Bottas, Mercedes
Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas drives during the qualifying session at Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England, on July 7, 2018 ahead of the British Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Szerződéshosszabbítást érhet Valtteri Bottas idei teljesítménye, ami a finn szerint jóval közelebb van Lewis Hamiltonéhoz, mint azt a tények sugallják.

A ponttáblázatra pillantva akár azt is mondhatnánk, hogy Valtteri Bottas alulteljesít az idén, és jócskán elmarad Lewis Hamilton produkciójától. A valóság azonban nem is állhatna távolabb ettől, a finn ugyanis nagyrészt balszerencséjének köszönheti, hogy a szezon felénél 59 pont a hátránya csapattársával szemben. A finn szerint ennél jóval szorosabb a kettejók közti küzdelem.

Pár körön múlt, hogy Bottas Silverstone-ban Hamilton előtt végezzen Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Német Nagydíj előtt bejelenthetik Lewis Hamilton szerződéshosszabbítását a Mercedesnél, Bottas kontraktusának bővítéséről egyelőre azonban nem szólnak a hírek, bár egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a címvédő istálló változatlan pilótafelállással vág neki 2019-nek.

A finn korábban az idei szezon végégig kötötte meg újabb egy éves szerződését a csapattal, most pedig úgy érzi, teljesítményével rászolgált a töretlen bizalomra.

Bottas a győzelemhez az Azerbajdzsáni Nagydíjon volt a legközelebb az idén – akkor három körrel a vége előtt kapott jobb hátsó defektet – de Sebastian Vettel kamikáze akciója miatt Franciaországban, egy hidraulikai hiba miatt pedig Ausztriában is értékes pontokat veszített.

– nyilatkozta Bottas. – Többé-kevésbé azon a szinten vagyok, ahol személy szerint lenni szeretnék. Ez jó dolog annak ellenére, hogy részletekbe menően csak a csapat látja, miként teljesítek hétről hétre. Néhány győzelem soha nem tesz rosszat az emberrel a jövőre nézve, de legalább a csapat pontosan tisztában van vele, hogy milyen irányba haladok."

Hamiltonnak (jobbra) az idén a tavalyinál jóval több fejtörést okoz Bottas Forrás: DPPI/Antonin Vincent

A finn az első tíz futamból négyszer tudta legyőzni az időmérőn Hamiltont, ami azonban ennél többet mond, az az átlagos lemaradása az egy körön a mezőny leggyorsabb pilótájának tartott négyszeres világbajnokhoz képest.

Míg tavaly átlagosan 0,331 ezredmásodpercet kapott és a teljes szezon alatt hétszer volt gyorsabb, az idén ez a szám eddig mindössze 0,059 ezredmásodperc.

A finn tehát csökkentette a tavalyi szezonra sokszor jellemző hatalmas különbséget csapattársához képest, különösen az olyan helyszíneken, amelyeken jól ment a Mercedes.

„Úgy érzem, hogy javítottam a gyengeségeimen, miközben az erősségeimen is fejlesztettem – mondta Bottas. – Közelebb volt az általános teljesítményünk [Hamiltonnal], nem voltak olyan nagy különbségek köztem és Lewis között. Mindegy volt, hogy az autót jó, vagy nagyon nehéz volt vezetni, úgy érzem, kihoztam, ami benne volt. Elég szoros volt a csata kettőnk között."