Társoldalunk:

Bottas úgy érzi, az idénre felzárkózott Hamiltonhoz

2018.07.16. 08:48

Szerződéshosszabbítást érhet Valtteri Bottas idei teljesítménye, ami a finn szerint jóval közelebb van Lewis Hamiltonéhoz, mint azt a tények sugallják.

A ponttáblázatra pillantva akár azt is mondhatnánk, hogy Valtteri Bottas alulteljesít az idén, és jócskán elmarad Lewis Hamilton produkciójától. A valóság azonban nem is állhatna távolabb ettől, a finn ugyanis nagyrészt balszerencséjének köszönheti, hogy a szezon felénél 59 pont a hátránya csapattársával szemben. A finn szerint ennél jóval szorosabb a kettejók közti küzdelem.

Pár körön múlt, hogy Bottas Silverstone-ban Hamilton előtt végezzenForrás: AFP/Andrej Isakovic

A Német Nagydíj előtt bejelenthetik Lewis Hamilton szerződéshosszabbítását a Mercedesnél, Bottas kontraktusának bővítéséről egyelőre azonban nem szólnak a hírek, bár egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a címvédő istálló változatlan pilótafelállással vág neki 2019-nek.

A finn korábban az idei szezon végégig kötötte meg újabb egy éves szerződését a csapattal, most pedig úgy érzi, teljesítményével rászolgált a töretlen bizalomra.

Bottas a győzelemhez az Azerbajdzsáni Nagydíjon volt a legközelebb az idén – akkor három körrel a vége előtt kapott jobb hátsó defektet – de Sebastian Vettel kamikáze akciója miatt Franciaországban, egy hidraulikai hiba miatt pedig Ausztriában is értékes pontokat veszített.

Jó helyzetbe hoz [a szerződéshosszabbítást illetően], hogy bár nem szereztem annyi pontot, mint amennyit akartam, mindig azon a szinten teljesítettem, amit a csapat elvár tőlem – nyilatkozta Bottas. – Többé-kevésbé azon a szinten vagyok, ahol személy szerint lenni szeretnék. Ez jó dolog annak ellenére, hogy részletekbe menően csak a csapat látja, miként teljesítek hétről hétre. Néhány győzelem soha nem tesz rosszat az emberrel a jövőre nézve, de legalább a csapat pontosan tisztában van vele, hogy milyen irányba haladok."

Hamiltonnak (jobbra) az idén a tavalyinál jóval több fejtörést okoz BottasForrás: DPPI/Antonin Vincent

A finn az első tíz futamból négyszer tudta legyőzni az időmérőn Hamiltont, ami azonban ennél többet mond, az az átlagos lemaradása az egy körön a mezőny leggyorsabb pilótájának tartott négyszeres világbajnokhoz képest. Míg tavaly átlagosan 0,331 ezredmásodpercet kapott és a teljes szezon alatt hétszer volt gyorsabb, az idén ez a szám eddig mindössze 0,059 ezredmásodperc. A finn tehát csökkentette a tavalyi szezonra sokszor jellemző hatalmas különbséget csapattársához képest, különösen az olyan helyszíneken, amelyeken jól ment a Mercedes.

„Úgy érzem, hogy javítottam a gyengeségeimen, miközben az erősségeimen is fejlesztettem – mondta Bottas. – Közelebb volt az általános teljesítményünk [Hamiltonnal], nem voltak olyan nagy különbségek köztem és Lewis között. Mindegy volt, hogy az autót jó, vagy nagyon nehéz volt vezetni, úgy érzem, kihoztam, ami benne volt. Elég szoros volt a csata kettőnk között."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK