Társoldalunk:

Hamilton motorja megúszta, de Bottasé károsodhatott

2018.07.06. 11:16

Ausztriában hirtelen állt meg a két Mercedes, és a csapat egyelőre csak Hamilton motorjáról merte kijelenteni, hogy egészséges maradt, Bottasnak a biztonság kedvéért vadonatújat szereltek be a Brit Nagydíjra. A kiesést okozó problémákra egy nap alatt reagáltak.

A Mercedes utánajárt az Ausztriában kettős kiesést okozó műszaki problémák okának, és kiderítették, hogy Valtteri Bottas hidraulikus problémáját a kormányszervó okozta, Lewis Hamilton autója pedig azért állt meg, mert a benzinszivattyú egyik rögzítője meghibásodott. Már hétfőre áttervezték az érintett elemeket, és utóbbival kapcsolatban kijelentették, hogy a malőrnek nem volt köze az egy versennyel korábban bevetett motorfrissítéshez. Az új benzinpumpával ügyfélcsapataikat, a Force Indiát és a Williamst is ellátták a Brit Nagydíjra.

A pilóták áradoztak a csapat reakcióidejéről, Hamilton azt mondta, már vasárnap este elkészítettek és tesztelni kezdtek egy új elemet a megoldás érdekében. Bottas személyesen is ízelítőt kapott a nyomozásból. "Kicsit beleláttam a problémakeresési és megoldási folyamatba, lenyűgöző volt. Már vasárnap éjjel sokat egyeztettek a mérnökök, és hétfőre nagyjából mindent lerendeztek" – közölte.

Bottas autója nem sokáig bírta az Osztrák NagydíjonForrás: DPPI/Dppi

A Brit Nagydíj pénteki napján azonban kiderült, hogy nem volt ennyire rózsás a helyzet a csapatnál a héten: a szóvivőjük kijelentette, hogy a hirtelen félreállásnál a nagy meleg károsíthatta Bottas motorját, ezért elővigyázatosságból egy újat szereltek be neki a hétvégére (friss turbóval és kétféle motorgenerátorral együtt).

Ez már a harmadik lesz nála, amivel nem bírná ki a szezon több mint felét, vagyis ha menthetetlenül sérült az előző, korábban csak egy futamon használt V6-os, később büntetés vár rá a keret túllépése miatt. Ez a következő állomáson, Németországban derülhet ki, ahol a Mercedes a szabadedzéseken vizsgálja meg az érintett egységet működés közben.

Hamilton motorja megúszhatta a károsodástForrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamilton motorját szintén ellenőrizték a sérülésveszély miatt, de arról úgy ítélték meg, hogy egészséges maradt.

A Renault is lépett

Nico Hülkenberget szintén a hajtáslánc meghibásodása ejtette ki az Osztrák Nagydíjról, neki a turbója ment tropára, javíthatatlanul. "A belső égésű motor és a többi alkatrész azonban elvileg rendben van" – jelentette ki a Renault csapatfőnöke, Cyril Abiteboul az Autosportnak.

Szerinte ez nem borítja az ütemtervet, mert eleve azzal számoltak, hogy legalább négy motorral, ergo rajtbüntetés(eke)t bevállalva teljesítik a szezont. Silverstone-ban bevetik az új fejlesztésű turbót, ami a korábbi erőforrás-fissítésnél kimaradt – az előző verzió Hülkenbergen kívül Daniel Ricciardónál hibásodott meg, Kínában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK