Társoldalunk:

Räikkönen: Nincs még itt a csapatutasítások ideje

2018.07.05. 18:57

Sokan azt várták, hogy a Ferrari megcseréli a két pilótája sorrendjét az Osztrák Nagydíjon, de Kimi Räikkönen szerint ennek még nem jött el az ideje. Lewis Hamilton nem foglalkozik ezzel.

Az első 9 futam után lassan a szezon feléhez érkezünk és egyre nyilvánvalóbb, hogy Sebastian Vettel és Lewis Hamilton között dől majd el az idei világbajnoki cím sorsa. A két négyszeres világbajnok meggyőző pontelőnnyel vezet a 3. helyezett Kimi Räikkönen és a Red Bull két pilótája előtt, ezért sokan arra számítottak, hogy a Ferrari megcseréli Räikkönen és Vettel sorrendjét az Osztrák Nagydíjon.

Ezt igazából senki sem kívánta, sőt, Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke egyenesen „brutálisnak” nevezte volna, ha a Ferrari már a szezon fele előtt csapatutasításokhoz folyamodott volna. Räikkönen is úgy vélte, ennek még nem jött el az ideje, de ha elfog, ő nem csinál majd ügyet ebből.

Ausztriában nem csak Verstappen rabolt pontokat Vetteltől, Räikkönen is előtte végzettForrás: AFP/Vladimir Simicek

„Mindig is azt mondtuk, hogy nagyon világos szabályok vannak, ezeket követtük, mióta a csapatnál vagyok – nyilatkozta a 2007-es világbajnok. – Pontosan tudjuk, hogy mikor, mi fog történni, és ha úgy alakul, az teljesen normális a számunkra. Csak [az újságírók] csinálnak ebből nagy ügyeket. Egy adott ponton biztosan ez fog történni, az teljesen rendben lesz, de még nem jött el az ideje.”

Hamilton viszont azt mondta, ő már számít arra, hogy a Ferrari a csapatutasítások eszközéhez nyúl.

„Előfordultak olyan helyzetek, legalább egyszer, amikor arra számítottam, hogy megcserélik az autóik helyzetét, mert ők ezt a filozófiát képviselték, de ha igazán őszinte vagyok, nem foglalkoztam ezzel – mondta az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján. – Nem igazán érdekel. Azt csinálják, amit jónak látnak, én viszont szó szerint saját magunkra összpontosítok, hogy 100%-os teljesítményt nyújtsunk.”

Hamilton diplomatikusan fogalmazottForrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamilton úgy vélte, ha mindent kihoznak magukból, akkor képesek lesznek legyőzni az ellenfeleiket. Azt nem mondta ki, hogy a Mercedes továbbra is a legjobb autó, de szerinte a Mercedes a legerősebb csapat és arra számít, hogy a szezon végéig az is marad. Nem akart jósolgatni a szezon további alakulásával kapcsolatban, de elárulta,

egyre többet tanulnak az autójukról és a gumikról és kiemelte a csapat képességét a fejlődésre.

„A helyzet változhat, de mi a többieknél gyorsabban akarunk fejlődni. A szezon hullámzó, nem igazán tudom megmagyarázni, hogy miért, de sokkal nagyobb a küzdelem két másik csapat ellen. Sokkal szorosabb, nagyobb a nyomás, az autókból és a pilótákból többet kell kisajtolni, de ez szerintem nem baj” – tette hozzá.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK