Vágólapra másolva!
Christian Horner szerint Kimi Räikkönen előzése közben Max Verstappen akár defektet is kaphatott volna, Daniel Ricciardo kiesése után pedig a holland autójának megbízhatósága okozott neki nehéz perceket.

Max Verstappen pályafutása negyedik Forma-1-es futamgyőzelmét aratta az Osztrák Nagydíjon. A holland elsőségében kulcsszerepet játszott a Kimi Räikkönen elleni első körös előzése, ami a szezon első harmadában történtek után könnyedén tovább tépázhatta volna a Red Bull pilótájának renoméját, helyette azonban a győzelmének kulcspillanata lett.

Verstappen pályafutása negyedik győzelmét aratta a Red Bull Ringen Forrás: AFP/Srdjan Suki

A futam után Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke nem győzte dicsérni Verstappen remek gumikezelését, majd a Räikkönen elleni előzésről is szót ejtett.

– mondta Horner. – Maxnak kemény volt az év első harmada, minden dicséretet megérdemel, hogy higgadt maradt. Az elmúlt három futamon első, második és harmadik volt, három nagyon meggyőző teljesítménnyel."

Horner a Monacói Nagydíj után még megfedte a hollandot, mondván változtatnia kell hozzáállásán a folytatásban. A korábbi hibák felemlegetésére a csapatfőnök így felelt: „Inkább előre nézünk, mint hátra, mert ha megnézzük, hogy mi lett volna ha, akkor láthatjuk, hogy jóval szorosabb is lehetne az állás. De még van hátra tizenkét verseny."

Verstappen szerint is kemény volt a Räikkönen (balra) elleni manővere Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Räikkönen a futam után elmondta: nem volt ideális számára a Verstappen elleni csata, de fair küzdelemnek tartotta azt. A holland is hasonló véleményen volt.

– mondta Verstappen. – Egy kicsit összeértünk, de szerintem ez a sportnak is jót tesz."

A másik Red Bullt vezető Daniel Ricciardónak nem alakult jól a versenye, előbb a lágy gumik hólyagosodása miatt egy második kerékcserét is be kellett iktatnia, majd később törött kipufogóval feladni kényszerült a futamot.

A becslések szerint nagyjából 20 ezer holland szurkoló buzdította Verstappent a futamon Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A Red Bull Verstappen autója esetében sem lehetett nyugodt ezután. „Eléggé aggódtunk, hogy Max autójával is megtörténhet ugyanaz, ezért letekertük a motorját, hogy csökkentsük a hőmérsékleteket – mondta Christian Horner. – Csak az utolsó öt körre tekertük ismét fel, hogy DRS-távolságon kívül tartsuk a Ferrarikat. Egyértelműen ez volt a legnyugtalanítóbb dolog a verseny utolsó negyedében."

Christian Horner azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy Ricciardo problémája megegyezik-e a Verstappen által a pénteki edzésen tapasztaltakkal, ehhez először a gyárban át kell vizsgálniuk az autókat.

A Red Bullnak azért is volt különösen felemelő a győzelem, mert azt hazai pályán, a tulajdonos Dietrich Mateschitz szeme láttára érte el. „

– mondta Horner. – Dietrich Mateschitz rengeteget áldoz a Forma-1-re, egy versenyt és két csapatot tart fenn. Fantasztikus úgy nyerni Ausztriában, hogy ő is a nézők között van, mert nem jön el sok versenyre. Ezen kívül a holland szurkolóknak is remek, akik tavaly egy kanyar erejéig láthatták Maxot, majd az idén visszajöttek, és győzelmet ünnepelhettek."