Társoldalunk:

Megbüntették Vettelt az időmérő után

2018.06.30. 18:23

Három rajthelyes büntetéssel sújtották Vettelt, amiért feltartotta Carlos Sainzot az egyik kanyarban, csak a 6. helyről rajtolhat. Vettel azt hitte, a Renault bement a boxba, de tévedett.

Sebastian Vettel a Mercedesektől kikapva a harmadik legjobb időt futotta meg az Osztrák Nagydíj időmérőjén, de csak a 6. pozícióból indulhat a versenyen, mert utólag három rajthelyes büntetést kapott a sportfelügyelőktől. A bűne az volt, hogy a gyors körét követően lelassítva akadályozta Carlos Sainzot a Q2-ben az első kanyarnál, bár riválisának eredményét ezzel nem befolyásolta.

„Megelőztem a gyors körömön a 7/8-as kanyarnál, és a célegyenesben nem láttam magam mögött – mondta. – Mint kiderült, ő is nekivágott egy gyors körnek, de nem vettem észre.”A rádión sem szóltak, úgyhogy elnézést kérek tőle. Nem volt szándékos."A sportfelügyelők ítéletében az áll, hogy a német azt hitte, Sainz bement a boxba, a büntetést pedig azért szabták ki rá, mert a testület véleménye szerint a rádiófigyelmeztetés hiánya ellenére nem kellett volna lassan haladnia az ideális íven, és a tükrét is figyelhette volna.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Vettel 1 büntetőpontot is kapott a jogosítványába, ezzel jelenleg 6-nál tart a referencia-időszakban (12-nél egy versenyes eltiltás jár).

Sainz nem hibáztatta vetélytársát, pedig az elkerülő manővertől megsérült az első szárnya. „Egyszerűen nem látott, nem szándékosan csinálta. A rádión nem szóltak neki – magyarázta. – Részemről elfogadható, ha megbüntetik, és az is, ha nem.”

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Az osztrák futamra Charles Leclerc szintén büntetést kapott, őt korai váltócsere miatt sorolják a 13-ról a 18. pozícióba a rajtrácson. 

Több volt benne

A múltheti Francia Nagydíjhoz hasonlóan a Mercedesek ezúttal is gyorsabbnak bizonyultak az időmérő edzésen a Ferrariknál. A Scuderia mindkét pilótája az ultralágy gumikat választotta, így a múlt vasárnapi helyzethez hasonlóan ismét alternatív taktikával eredhetnek a szuperlágyakra szavazó Mercedes nyomába.

Räikkönen feladata lesz, hogy a Mercedesek nyomába eredjen - Galéria!Forrás: AFP/Vladimir Simicek

„Szerintem egy kicsit több volt bennem, én is hibával kezdtem a Q3-at – utalt Vettel arra, hogy a Q3-ban Lewis Hamilton és ő is gyenge kört futott elsőre. – Utána nem könnyű az embernek összeszedni magát, mert tudja, hogy jó körre van szüksége, különben elég messziről indulhat csak. Nem hiszem, hogy volt elég tartalékunk arra, hogy fenyegetést jelentsünk [a Mercedesre nézve].”

Ismét eltérő gumikeverékkel indulunk, úgyhogy meglátjuk, mit tudunk kihozni ebből. Most kevésbé osztom a véleményt, hogy holnap hátrányban leszünk. A versenytempó terén felvesszük a versenyt” – mondta, még mielőtt kiderült, hogy megbüntették. Vettel hátrasorolásával csapattársa, Kimi Räikkönen indul a 3. helyről. Ezt nem tartja ideális eredménynek, de rendben lévőnek igen. „Kissé küszködtem az alulkormányzottsággal, de ettől eltekintve minden oké volt. Persze, mindig lehetne gyorsulni, mindent megtettünk, de nem volt elég” – mondta a finn pilóta.

„Az ellenfeleinktől eltérő gumikkal indulunk, majd meglátjuk, mi sül ki ebből. Ez egy különleges pálya, úgyhogy szoros versenyre számítunk. A plusz DRS-zóna miatt elvileg könnyebb lesz előzni, reméljük, a vasárnap jobban sikerül.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK