Grosjeannak kevésbé fáj ez a rombolós korszak, mint az előző

A Forma-1-es Francia Nagydíj szombati napja, Romain Grosjean, Haas F1 Team
A Forma-1-es Francia Nagydíj szombati napja, Romain Grosjean, Haas F1 Team
Vágólapra másolva!
Romain Grosjean úgy érzi, most nem annyira szörnyű a helyzet, mint 2012-ben. Szerinte az előző versenyen sem érdemelt büntetést.

Romain Grosjean a második nehéz, balesetekkel teli korszakát éli meg a Forma-1-ben. Az első 2012-ben volt, a Lotus (a mai Renault) pilótájaként, akkor a sorozatos ütközéseit Spában megelégelte az FIA, és az ottani rajtkarambol okozásáért egy versenyről el is tiltották. A francia pilóta pszichológus segítségével jött ki a gödörből, utána sokáig nem is volt panasz a vezetésére.

Egészen az idei szezonig: már többször összetörte az autóját, de riválisai azért akadnak ki rá, mert manővereivel nekik is ártott. Spanyolországban a rajtot követően a megpördülésére érthetetlenül, gázadással regált, amivel két másik autót is kiejtett, Franciaországban Esteban Ocont szorította le veszélyesen az első métereken.

Mostanában gyakori látvány Forrás: DPPI/Florent Gooden

Ő azonban nem érzi jogosnak az előző futamon kapott büntetését. "Mondják meg, mi rosszat csináltam, amiért öt másodperces büntetés jár? Ráhúztam a kormányt?" – kérdezte. – Fogalmam sem volt, hogy ott megy [Ocon], majdnem a pálya szélénél jártam, nem számítottam más autóra."

Hozzátette, hogy ő erre viszont nem reagált. "Pedig együtt repültünk ide délelőtt, mégsem mondott semmit" – nyilatkozta.

Ocon a GPhírek részvételével zajló sajtóbeszélgetésen rövidre zárta a témát: "Ami megtörtént, megtörtént, nem változtathatunk a múlton. Fontos, hogy kitisztítsuk a fejünket és erre a hétvégére koncentráljunk" – mondta.

2012-ben rosszabb volt

12 büntetőpont egy versenyes eltiltást eredményez, Grosjean ennek több mint a felét már összegyűjtötte (7-et) a referencia időszakban,

és október végéig nem is ritkulnak a tételek, úgyhogy vigyáznia kell.

Grosjeannak szerencséje sincs idén Forrás: DPPI/Antonin Vincent

Mindazonáltal úgy gondolja, 2012-höz képest nem annyira nagy a gáz. "Akkor erősen kritizáltak más pilóták, olyanok, akiket tisztelek. És jómagam is komoly galibákat, veszélyt okoztam. Időnként teljesen enyém volt a felelősség, máskor határeset volt. Azt nehezebben viseltem, mint a mostani időszakot" – ismerte el. Japánban anno Mark Webber például kis híján felpofozta, miután kiejtette a rajtnál.

Idén rajta kívül csak a Williams újonca, Szergej Szirotkin nem szerzett még pontot, miközben csapattársa, Kevin Magnussen már 27-nél jár. Grosjean úgy érzi, adottak a feltételek a javításhoz. "A autónk gyors, régóta. Monaco kivételével mindenhol az volt" – mondta.