Jövőre ismét elmaradhat a Német Nagydíj

Forma-1, Német Nagydíj
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton (front) leads at the Hockenheim circuit, southern Germany, on July 31, 2016 during the Formula One Grand Prix of Germany. / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
Várhatóan napokon belül megjelenik a 2019-es F1-es versenynaptár első változata, amiben nagy meglepetés nem várható, kérdőjelek azonban igen.

Rekordhosszú az idei F1-es versenynaptár, hiszen néhány korábbi évhez hasonlóan ismét 21-re nőtt a futamok száma, ráadásul az F1 történetében először zsinórban három hétvégén is versenyeket rendeznek. A múlt héten Franciaországban, ezúttal Ausztriában, a jövő héten pedig az Egyesült Királyságban lép pályára a mezőny.

Az Auto Motor und Sport tudósítója, Tobias Grüner úgy tudja, hogy ez jövőre már nem lesz így. Mivel 2019-ben nagy labdarúgó tornát és olimpiát sem rendeznek, nem erőltetik rá a mezőnyre a „tripla versenyhétvégéket”, ez elsősorban a csapatok utazó személyzetének megkönnyebbülés, a pilóták szívesen versenyeznek minél többet.

Nincs megoldás a Német Nagydíj jövőjére Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A nagymúltú futamok kedvelői számára rossz hír, hogy Grüner szerint jövőre ismét kiesik a naptárból a Német Nagydíj, miután Hockenheim nem vállalja a rendezést, más helyszín pedig egyelőre nem merült fel. Látva, hogy Miami különlegesen kedvező feltételeket kap egy új futam megrendezéséhez, a németek is megpróbáltak alkudni a feltételeken, ezek szerint sikertelenül.

Miami várhatóan bekerül a 2019-es programba,

még akkor is, ha a verseny jövő évi megrendezése még erősen kérdéses. Amennyiben a terv egyelőre elbukna, jövőre csak 20 futamot tartanak majd, pótlással egyelőre nem terveznek. A Racefans úgy értesült, hogy a korábban kiadott Miami pályarajz mindenképpen változni fog, mert nem sikerült minden területhasználati engedélyt beszerezni.

A miami pálya nyomvonala egyelőre nem tisztázott Forrás: Getty Images/2003 Getty Images/Darrell Ingham

A helyi önkormányzat már korábban rábólintott a verseny megrendezésére, ami a Miami Herald című lap szerint 200.000 szurkolót fogadhat majd és 35.000 szállodai szobát foglal majd le. A térség 700 millió dolláros gazdasági fellendüléssel számol a nagydíj következtében.

További egzotikus helyszínek jöhetnek a következő években,

Joe Saward szakblogger úgy tudja, hogy a vietnámi verseny ügye is halad előre, egyelőre utcai versenyre készülnek, de felmerült egy állandó versenypálya építésének lehetősége is. Emellett a Dél-Afrikai Köztársaság neve merült fel, ahol az F1 1993-ban szerepelt utoljára.