Vágólapra másolva!
Pénteken közlekedési káosz alakult ki a Francia GP-nek otthont adó Paul Ricard környékén. Szurkolók, üzletemberek és majdnem pilóták is kint rekedtek.

Majdnem három évtized óta először rendeznek F1-es futamot a franciaországi Paul Ricardon, amit az utóbbi években csak tesztpályaként használtak, így az nem fogadott nagy létszámú közönséget. Pénteken is meglepően foghíjasak voltak a lelátók, de nem az érdeklődés hiánya miatt, hanem azért, mert a szurkolók nem tudtak bejutni a pályára.

Óriási közlekedési káosz alakult ki, bizonyos időszakokban 10 kilométeres dugó is feltorlódott. Több szakújságíró is a Twitterre posztolt mérgében, és a szurkolók sem voltak boldogok a tapasztalatok láttán. Valószínűleg az sem vigasztalja őket, hogy még a pilótáknak is meg kellett küzdeni azért, hogy bejussanak a pályára.

„Mi éppen [Sebastian] Vettellel haladtunk, amikor megállítottak a rendőrök. Tovább akartunk menni, de a rendőrök nem engedtek minket – magyarázta Romain Grosjean. – Nálam volt a belépőkártyám, csapatpóló volt rajtam, mindennel rendelkeztem” – panaszolta a Haas pilótája, aki végül időben odaért a helyszínre.

A Force India operatív igazgatója, Otmar Szafnauer elárulta, ők egy üzleti tárgyalást buktak el azért, mert a vendégük egyszerűen képtelen volt bejutni a pályára.

„Mi két óra alatt 16 kilométert tettünk meg. Ez röhejes volt – mondta. – Egy vendégünk azért repült ide, hogy találkozzon velem, aztán visszarepült, de közben nem ért oda a megbeszélésre. Vissza kellett fordulnia a reptér felé. Felhívott és azt mondta, ’bocsánat, de 2,5 óra alatt 7 kilométert haladtam és 5-kor indul a gépem. Vissza kell fordulnom’.”

Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója a Sky Sportsnak azt mondta, már pénteken nagy volt az érdeklődés a Francia Nagydíj iránt és ez a hétvége folyamán csak nagyobb lesz, de a problémákra nem tért ki. Szafnauer megjegyezte, neki nem gond, ha lassan jut ki a pályára, mert a Force India tagjaként mindenképpen ott kell lennie.

Szafnauer aggodalma beigazolódhat, mert még a Twitteren ismertté vált Fake Charlie Whitingnál is betelt a pohár. Kiszámolta, hogy 9,5 óra alatt tett meg körülbelül kétszer 45 km-t azért, hogy 75 percnyi F1-et lásson. A hétvége további részét inkább a tengerparton tölti, pedig kifizetett előre két tribünjegyet, háromnapi parkolást és két FanVisiont.