Vágólapra másolva!
A Mercedes már a Kanadai Nagydíjon szerette volna bevetni új motorváltozatát, de előfordulhat, hogy még Franciaországban is a régi verzióval kell rajthoz állnia.

Miután a Kanadai Nagydíjon az utolsó pillanatban elvetette, és két héttel későbbre, a Francia Nagydíjra halasztotta legújabb motorváltozatának bevetését a Mercedes, most elképzelhető, hogy még tovább kell csúsztatnia azt. Lewis Hamilton és Valtteri Bottas a franciaországi versenyhétvége csütörtöki napján mindketten utaltak erre a lehetőségre, egyelőre azonban látszólag egyikük sem aggódik.

A Mercedes még nem tudja, hogy motorburkolatai az új vagy a régi erőforrást takarják-e a Francia Nagydíjon Forrás: DPPI/Florent Gooden

A Mercedes Kanadában a gyári csapat, valamint a két partneristálló autóiban is tervezte bevetni az új fejlesztésű motorját, az utolsó pillanatban azonban megbízhatósági problémára bukkant a próbapadon, ezért elővigyázatosságból két héttel elhalasztotta azt. A gyártó azóta változtatott a motoron, valamint tovább tesztelt a próbapadon.

Könnyen lehet, hogy a tesztelés egészen az utolsó pillanatig zajlik, a Mercedes pedig csak a Francia Nagydíj szombatja előtt dönt a kettes számú motorváltozat használatáról.

Ebben az esetben pénteken a gyári csapat, a Williams és a Force India még a régi, hét versenyhétvégét teljesített erőforrást használhatják, és ha végül nem kap zöld utat a módosított változat, szombatra az első specifikációból szerelhetnek újat az autóikba. Ez azért érintené érzékenyen őket, mert akkor azt hét versenyhétvégén keresztül kellene használniuk,

tehát hiába vetné be a Mercedes a fejlesztett változatot akár már Ausztriában, a szezon hátralevő részére már nem hozhatna újabb fejlesztést büntetés nélkül.

„Jelenleg nem tudom – felelte Hamilton az új változat bevetését firtató kérdésre. – Nagyszerű motor volt, amelyiket az első hét futamon használtunk. Amennyiben abból kapunk egy frisset, az remek, nyilvánvalóan több ereje lesz, mint annak, ami a legutóbbi versenyen volt az autóban. Személy szerint nem aggódom. Pénteken, vagy a következő pár napban már többet fogunk tudni arról, hol is állunk valójában."

Hamilton nem aggódik Forrás: DPPI/Florent Gooden

Az új fejlesztés pár tizedet vélhetően hozna a konyhára, de amennyiben nem tudják időben bevetni, Hamiltonnak erről le kell mondania. „Minden az apró különbségekről szól, de várjuk ki a végét. Az elmúlt egy hét során telefonon tartottam a kapcsolatot Andy [Cowellel, a Mercedes motorfőnökével], teljes mértékben megbízom benne és a fiúkban. Most nem akarok sokat mondani, mert nem tudom, hogy Andy mit tervez, de bízom a döntésében."

Bottas megerősítette: legkésőbb a Francia Nagydíj pénteki napjának végére kiderül, hogy bevetik-e az új fejlesztést.

– nyilatkozta a finn. – A csapatban mindannyian, Brixworth-ben és Brackley-ben egyaránt az új fejlesztésű erőforrást favorizáljuk."

Bottas egyértelműen szükségét érzi az új fejlesztésű motor használatának Forrás: DPPI/Florent Gooden

Hamilton csapattársa azt is elismerte, hogy igen nagy csapás lenne, ha a régi fejlesztésű motort kellene bevetniük a hétvégén, majd további hat futamon kellene használniuk.

– mondta Bottas. – Bízom benne, hogy az elmúlt két hétben javítottak rajta, de csak akkor fogjuk használni, ha száz százalékig megbízunk benne. Ha meg akarjuk nyerni a címet, minden apróságra szükségünk van. [Az új motor] sokat hozna a konyhára."