Vágólapra másolva!
Az előzetes várakozásokkal ellentétben erős hétvégéje lehet a Red Bullnak ha a pénteki formáját át tudja menteni szombatra és vasárnapra, a Mercedest azonban nehezen kaphatja el.

A Mercedes mögött a Red Bull volt a második leggyorsabb csapat a Francia Nagydíj péntekjén, az energiaitalosok azonban nem biztosak abban, hogy ennél előrébb tudnak lépni. Csapaton belül Daniel Ricciardo diktálta a tempót, de Max Verstappen sem volt elégedetlen.

Jó napot zárt a Red Bull Forrás: AFP/Gerard Julien

Az ausztrál egész nap a Mercedesek nyomában loholt, délelőtt a harmadik, délután a második helyen végzett, de míg az első tréningen 3 tizedre volt Lewis Hamiltontól, lemaradása a második edzésre 7 tizedre nőtt.

– nyilatkozta Ricciardo. – A hosszú etapok kicsit kuszák voltak, lesz még dolgunk az éjjel, de egyáltalán nem volt rossz péntek. A második szabadedzésen kissé nagy volt a különbség Lewishoz képest, ami sajnálatos, de jó kört futott. Azért produktív napot zártunk."

A délutáni tréning után kiderült, hogy a Mercedes az új specifikációjú motorját használta, ráadásul nem is tekerte azt fel teljesen. Ezt Ricciardo közvetlenül az edzés után még nem tudta.

Az ausztrál mindenesetre remélte, hogy a Mercedes az új motorral körözött, mert ha tovább gyorsul a hétvégén, akkor szerinte az egész mezőny Hamiltont és Bottast fogja üldözni.

A Paul Ricard pálya a Red Bullnak is ugrás volt az ismeretlenbe, a korábbi években itt teljesített tesztek ellenére. „Még fejlődhetünk, a leszorítóerő szintje egyelőre kérdéses. Talán változtatunk rajta, este ki kell találnunk, hogy melyik irányba induljunk el" – nyilatkozta az ausztrál.

Hamiltonon kívül délután mindenki a Red Bullok hátát nézte Forrás: Charles Coates/Getty Images

Max Verstappennek kevésbé volt jó napja, a holland a délelőtti edzésen időt vesztett, miután a bokszban javítani kellett a sérült autóját, ezért a tempója is elmaradt Ricciardóétól. A második edzésen azonban 3 századmásodpercre felzárkózott csapattársa mögé.

– nyilatkozat a holland. – Még mindig sokat kell javítanunk a beállításokon, de jó kezdete volt ez a hétvégének. Élveztem az első napomat a pályán, nem mondanám, hogy ez a kedvencem, de nem is a legrosszabb."

Verstappennek még barátkoznia kell a pályával szombatra Forrás: DPPI/Florent Gooden

Verstappen nem szolgált jó hírekkel azoknak, akik Franciaországban izgalmas versenyben reménykednek. „Nem tudom, hogy milyen lesz a pálya előzés szempontjából, mivel az edzésen az ember próbál helyet hagyni magának, így nem követtem senkit. Viszont sok az elnyújtott kanyar, ami azt jelenti, hogy nehéz lesz követni a másikat" – vetítette előre a holland.

A többi helyszíntől eltérően annak is nagyobb szerepe lehet, hogy a pilóták miként tökéletesítik vezetési technikájukat szombatra.

„Ma este kicsit áttanulmányozom a kanyaríveket és a gumikat, holnapra pedig remélhetőleg fejlődhetek. A gumik nagyon érzékenyek a melegre, és mivel itt nagy a forróság, fontos lesz őket működésre bírni az időmérőre" – mondta Verstappen.