Vágólapra másolva!
Új technikai igazgatójával jövőre akár még feljebb is törhet az F1-es Sauber csapat, amely már most több mint kétszer annyi pontot gyűjtött, mint tavaly összesen, első sorban pedig önerőből szeretne jó eredményeket elérni.

Simone Resta 17 év után, május 31-én váratlanul távozott a Ferrari járműfejlesztési projektvezetőjének pozíciójából, hogy az ilyenkor szokottnál jóval rövidebb, mindössze egy hónapos kényszerszabadság után a Sauber technikai igazgatójaként kezdje meg a munkát. Resta hivatalosan július 1-jén áll munkába a hinwilieknél, szerződtetése pedig beleillik abba a képbe, ami szerint a Ferrari igyekszik az eddiginél is szorosabb kapcsolatot kialakítani a Sauberrel. Az istálló csapatfőnöke azonban nem pont így gondolja.

A Sauber csapatfőnöke szerint a jelenlegi együttműködésük az ideális a Ferrarival Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

Frederic Vasseur, a Sauber csapatfőnöke korábban nem tartotta valószínűnek, hogy a Haas mintájára ők is alkatrészeket vásároljanak a Ferraritól, most pedig kijelentette:

első sorban nem a Ferrarival való együttműködés miatt szerződtették Restát, hanem pusztán azért, mert ő a „tökéletes fickó" a technikai igazgatói posztra.

„A váltásnak volt értelme Simone és a mi számunkra is, mert egyszer szeretett volna technikai igazgatóként dolgozni egy Forma-1-es csapatnál. Úgyhogy többé-kevésbé ez volt a logikus lépés, teljes mértékben elkötelezett a projekt iránt" – mondta Vasseur.

A 47 éves szakember Luca Furbatto, Sauber 2019-es autójának főtervezője mellett fog dolgozni, érkezése pedig természetesen kapocsként szolgálhat Hinwil és Maranello között, Vasseur azonban elmondása szerint a nagyobb célokat tartja szeme előtt.

– nyilatkozta Vasseur. – Természetesen az együttműködés a Ferrarival a kirakós része, meg kell fontolni a lehetőségét, de én sokkal inkább a Sauberre fókuszálok."

Charles Leclerc (balra) a csapat újoncaként már 10 pontot gyűjtött az idén Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

Az istálló rengeteget fejlődött tavaly óta, ami a ponttáblázaton is megmutatkozik. Míg egy évvel korábban, 2016-os Ferrari motorokat használva mindössze 5 pontot gyűjtött a teljes szezonban, az idén már hét futam után 12 egységnél tart, amivel megelőzi a bukdácsoló Williams-t az összetettben.

– utalt Vasseur a csapat főszponzoraként működő, a Ferrari elnökének irányítása alatt álló cégre.