Vágólapra másolva!
Kérdéseket vetett fel Kimi Räikkönen szereplése a Kanadai Nagydíjon. Úgy tűnik, nem Daniel Ricciardo lehet az utódja, de ettől még nem nyugodhat meg.

A Kanadai Nagydíjon mutatott szereplése szemléletesen összefoglalta azt, amit Kimi Räikkönen eddig az idei szezon során nyújtott. Jól ment a tét nélküli szabadedzéseken, az időmérőn viszont a kulcsfontosságú utolsó gyorskör elején hibázott, így csak gyenge rajthelyet ért el, viszont önként segítette Sebastian Vettelt a pole pozíció megszerzésében.

Räikkönen a futamon sem sziporkázott, hiszen majdnem 30 másodpercet kapott Vetteltől (ez majdnem fél kör Montrealban) és még a motorja túlmelegedésével küzdő Lewis Hamiltont sem tudta támadni az 5. helyért. Az egykori F1-es pilóta, Martin Brundle elismerte, hogy Räikkönen egyik legnépszerűbb pilóta az F1-ben, de szerinte már nem tudja hozni a szükséges versenytempót.

A szurkolók szeretik Räikkönent, de a teljesítménye ingadozik Forrás: Scuderia Ferrari

„Még csak Seb hátvédjének sem elég hatékony – vélte a Sky Sports szakértője. – A konstruktőri világbajnokság megnyerése szuperfontos a Ferrarinak, nem véletlenül rakják ki az autóik műszerfalaira a bajnoki címeik számát. Ha manapság győzni akarnak a Red Bull és a Mercedes ellen, [Daniel] Ricciardóra vagy [Charles] Leclerc-re van szükségük jövőre Vettel mellett.”

Sajtóhírek szerint a Red Bull az Osztrák Nagydíj előtt várhatóan egyszerre jelenti be, hogy Honda motorra váltanak és Ricciardo további két évre náluk marad, így Ricciardo egyelőre nem tűnik veszélyesnek Räikkönen ülésére, Leclerc viszont az európai szezon kezdete óta sorban hozza a kiváló eredményeket és 7 verseny alatt majdnem annyi pontot szerzett, mint Marcus Ericsson eddig összesen.

Leclerc (jobbra) Spanyolországban és Kanadában is mesterien tartotta Alonsót a hát mögött Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

Brundle szerint Leclerc túlteljesít a Sauber versenyképességéhez mérten, de megjegyezte, hogy „a Ferrari ritkán kockáztat fiatal pilótákkal.” Úgy véli, „most őrségváltás kezdődik a mezőnyben, amit három csoportra lehet osztani. Fernando [Alonso] és Kimi van az egyik végén, [Romain] Grosjean és [Nico] Hülkenberg a középsőben, aztán jönnek a fiatalok és a Ferrari sem akar kimaradni.”

Leclerc teljesítménye láttán a 2016-os világbajnok, Nico Rosberg is felkapta a fejét.

„Egyre nagyobb lesz a Ferrari radarján” – nyilatkozta a Sky Sports szakértője, a Turun Sanomatnak pedig azt mondta, ő a Mercedesnél is megtartaná mindkét pilótát, mert „Lewis [Hamilton] és Valtteri [Bottas] remekül együttműködik és nagyon magas szintű teljesítményt nyújtanak. [Bottast] csak a balszerencse akadályozta meg, hogy még ennél is jobb eredményeket érjen el.”

A bakui defekt nélkül Bottas pont Hamilton sarkában lenne Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

Noha papíron mindhárom élcsapatnál felszabadulhatnak helyek a 2019-es szezonra, úgy tűnik, a nagy pilótakeringő elmarad, hiszen ha Ricciardót újra szerződteti a Red Bull, akkor már csak Bottas és Räikkönen helye kérdéses, de úgy tűnik, a Mercedes sem keres másik pilótát Hamilton mellé.

„A nyári szünet előtt mindenképpen beszélünk és remélhetőleg nagyon gyorsan közös nevezőt találunk majd. Én nem látom okát, hogy miért ne – mondta Bottas. – Eddig nem tárgyaltunk [a szerződésről] és egy versenyhétvégén nem is fogunk. Közben folyamatosan fejlődök a csapattal és ezen az úton kell tovább haladnom, úgyhogy minden rendben van.”