Vágólapra másolva!
A Mercedesnek jelenlegi formája alapján nem lenne túl sok indoka leváltani Valtteri Bottast, aki ezúttal egy év helyett legalább kettővel szeretné meghosszabbítani a szerződését. A pletykák azonban így is beindultak, az egyik lehetséges utód Daniel Ricciardo lehet.

Valtteri Bottas amolyan vészmegoldásként, a világbajnoki címe után váratlanul visszavonuló Nico Rosberg helyére érkezett a Mercedeshez 2017 elején. A finn akkor egyéves szerződést írt alá, sokan pedig arra számítottak, hogy 2018-ra a Mercedes-támogatottak közül Pascal Wehrelin vagy Esteban Ocon ülhet a helyére. Bottas első szezonjában az összetett 3. helyén zárt, miközben csapattársa világbajnok lett, az év közepén pedig jókora hullámvölgyet kellett átvészelnie. A nyárvégi formajavulása viszont meggyőzte a Mercedest, Toto Wolff, a Mercedes-Benz motorsport igazgatója újabb egyéves szerződést kínált neki.

Bottas nem bánná, ha a Mercedes egy évnél hosszabb távon is garantálná a jövőjét Forrás: DPPI/Florent Gooden

Bottas szezonja ennek ellenére nem indult valami fényesen, a melbourne-i időmérőn saját hibájából összetörte a W09-et és csak a 15. helyről vághatott neki a versenynek.

Wolff még a szezon előtt egy, az ESPN-nek adott interjúban figyelmeztette: az idén nincs kifogás arra, ha nem tudja megizzasztani Hamiltont.

Bahreinben aztán javított, az időmérőn legyőzte a négyszeres világbajnokot, majd a versenyen is a váltócsere miatt a 9. helyről felkapaszkodó brit előtt végzett. Kínában az idei első győzelme is összejöhetett volna, ha a biztonsági autó nem hozza ziccerbe a Red Bullokat, lehetővé téve Daniel Ricciardónak, hogy a lágyabb gumikra váltva elhappolja előle az első helyet. Amit a sors Sanghajban elvett, Bakuban kis híján visszaadta, ám amikor már szinte biztosnak tűnt a siker, három körrel a verseny vége előtt áthajtott egy pályán maradt törmeléken és defekt miatt kiesett.

Bottas idén hibázott már nagyot, de a szerencse sem áll mellette Forrás: AFP/Josep Lago

Mindezek tükrében érthető, hogy bizakodó a szerződéshosszabbítást illetően. „Szeretnék a csapattal maradni, remélhetőleg még hosszú időre – nyilatkozta az Autosportnak. – A célom ez és ameddig úgy teljesítek, ahogyan a szezon eddigi részében, nem lehet gond."

A mezőny egyik, ha nem a legjobb formában levő versenyzőjeként azonban úgy érzi, többet érdemelne egy újabb egyéves hosszabbításnál.

– nyilatkozta a háromszoros futamgyőztes, viccesen megjegyezve, hogy „beszélnie kell" főnökeivel, ha ismét egyéves hosszabbításai ajánlatot kap.

Wolff-fal még a williamses időkből jó a kapcsolata, az osztrák korábban a menedzsmentjének is tagja volt, Bottasnak ezért nem célja, hogy más csapatok ajánlataival javítson a tárgyalási pozícióján.

„Sokat és nyíltan beszélgetünk az én és az autó teljesítményéről egyaránt. A következő év azonban még nem került szóba, mindketten kissé korainak gondoltuk" – mondta a finn.

Bottas (balra) Rosberggel ellentétben jól kijön Hamiltonnal Forrás: AFP/Lluis Gene

A csapaton belüli harmónia mindenesetre Bottas mellett szól, hiszen nyoma sincs a három éven át Hamilton és Rosberg kapcsolatát jellemző acsarkodásnak.

– jellemezte Hamiltonnal való viszonyát Bottas. – A bakui verseny után egyből odajött és azt mondta, igazán jó munkát végeztél, megérdemelted volna a győzelmet. Jó csapattársak vagyunk. Együtt akarunk segíteni a csapatnak, ugyanakkor nyerni is szeretnénk. Elég kiforrott versenyző, de úgy érzem, hogy én is egyre jobban azzá válok."

A pontverseny nem tükrözi, hogy teljesítmény terén mennyire szoros a két csapattárs idei párharca. A rengeteg balszerencsének köszönhetően Bottas mostanra 37 pontos hátrányt szedett össze az élen álló Hamiltonnal szemben.

„Egy versenyt tekintve a bakui volt a valaha átélt legnagyobb csalódásom. Amikor az ember vezet három körrel a vége előtt, majd mindezt elveszik tőle, az kemény. Tudva, hogy miként nézhetett volna ki a bajnoki tabella, szintén az, de nem változtathatok rajta. Jelenleg annyi pontom van, amennyi, innen kell tovább dolgoznom."

Ricciardo is Bottas helyére pályázik?

Daniel Ricciardó, a Red Bull pilótája is szabaddá válik a szezon végén, miután lejár a szerződése csapatával. Toto Wolff a barcelonai szezonközi teszt alatt az Auto Bildnek úgy nyilatkozott: nem az első jelölt lenne, de az ausztrál szerződtetését is megfontolná.

„Elsősorban a saját versenyzőinkhez vagyunk lojálisak, akik Lewis, Valtteri és a Mercedes fiataljai. Ők az elsők. Amennyiben azonban mások után kell néznünk, Daniel mindenképpen szerepel a listán."

Ricciardo (balra) jövőre akár Hamilton csapattársa is lehet Forrás: AFP/William West

Hamilton helye biztosnak tűnik a Mercedesnél 2018 után is, várhatóan a következő hetekben hosszabbíthatja meg az év végén lejáró szerződését a csapattal.

– nyilatkozta Wolff a The Expressnek. – Nincs semmilyen oka, hogy miért ne folytathatnánk együtt még pár évig, egyszerűen csak más teendőkre koncentráltunk az elmúlt hetekben. Az autónk teljesítményét kellett rendbe tennünk, egy szerződés véglegesítése pedig teljes embert kíván, időre van szükség hozzá, ezért úgy döntöttünk, hogy egy időre parkolópályára tesszük a kérdést. Már szinte mindent megbeszéltünk, a megfelelő időben pedig onnan folytatjuk."

Természetesen Daniel Ricciardót is megkérdezték, mik a tervei jövőre, ő pedig nem titkolta, hogy a világbajnoki címért szeretne harcolni.

Erre jelenleg a Mercedes, vagy a Ferrari pilótájaként lehet a legnagyobb esélye. „Természetesen a legjobbak ellen szeretnék versenyezni, Lewis pedig egyértelműen köztük van – utalt Mercedeshez szerződés előnyére Ricciardo. – Nem szeretném azt mondani, hogy csak a Lewissal való összevetés érdekel, de ez jó kihívás lenne.