Vágólapra másolva!
Ross Brawn az első vonalból követte végig Michael Schumacher pályafutását, de Daniel Ricciardo sanghaji győzelmére a sokat látott szakember is csak csettinteni tud.

Ross Brawn már mindent látott, amit a Forma-1-ben érdemes. Volt szerelő, főtervező, technikai igazgató és csapatfőnök, jelenleg a Liberty Media F1-es igazgatójaként dolgozik. Daniel Ricciardo sanghaji előzései láttán azonban ő is elismerően bólogat.

„Daniel [Ricciardo] ismét bizonyította, milyen hihetetlenül képes minden helyzetből a legtöbbet kihozni.

– idézi az egykori csapatfőnököt a Speedweek. – Olyan, mint egy kiváló labdakezeléssel megáldott középcsatár: amikor a hátvédek elé kerül, fogalmuk sincs, mit fog tenni."

Ricciardo hat remek előzést mutatott be Sanghajban, itt éppen Hamilton Mercedesét lépi le Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hz

Brawn védelmébe vette a Red Bull másik pilótáját, Max Verstappent, aki a Kínai Nagydíj hajrájában ütközött Sebastian Vettel Ferrarijával. „Sanghajban talán

amikor Hamilton és Vettel előzésével próbálkozott. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy Max még mindig csak 20 éves. Biztos vagyok benne, hogy árgus szemekkel figyel, hogyan tudná ellesni Ricciardótól az előzés tudományát."

Ross Brawn (jobbra) mindig kiszúrja, ha egy csapat a többieknél ügyesebben taktikázik Forrás: DPPI/Frederic Le Floc'h

Mint a Benetton és a Ferrari egykori vezető stratégája, Brawnt lenyűgözte a Red Bull taktikai rugalmassága: 14 körön belül kétszer is úgy cseréltek kereket, hogy a két autót egyszerre hívták ki a boxba. A Safety Car pályára lépésével szinte egy időben, a 31. körben végrehajtott frissítésnek köszönhették a győzelmet.

A Red Bull sokat nyert azzal, hogy mindkét boxkiállásnál egyszerre hívta ki a két autóját Forrás: Red Bull/Mark Thompson/Getty Images

„A Red Bull sokat kockáztatott, miközben a Mercedes és a Ferrari semmit sem. Úgy látom, hogy a szezon elején

a Mercedes versenyirányítása túl merev, a Red Bull [stratégái] sokkal rugalmasabbak.

Ebből a gyors gondolkodásból tudott profitálni Ricciardo és Verstappen" – véli Ross Brawn.