Már édesapja is kiborult Verstappen hibái miatt

Forma-1, Mexikói Nagydíj 2017, Jos Verstappen, Max Verstappen, Red Bull Racing
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 27: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing talks with father Jos in the Red Bull Racing garage during practice for the Formula One Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 27, 2017 in Mexico City, Mexico. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1TNPNGVPW2111 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
A korábbi F1-es pilóta, Jos Verstappen mindig oroszlánként védi fiát a vitás esetekben, de Vettel kilökése a Kínai Nagydíjon már neki is sok volt. A Hamilton elleni akció nem zavarja.

Ismét össztűz alá került Max Verstappen, miután a Kínai Nagydíjon kétszer is veszélyes versenyszituációba keveredett Lewis Hamilton, de főleg Sebastian Vettel ellen. A német pilótát kilökte a 14-es kanyarban, ezzel mindketten visszaestek, a holland pilóta 10 másodperces időbüntetést és büntetőpontokat is kapott.

Mindenki Verstappent tartotta hibásnak, tőle szokatlanul rögtön elnézést is kért. Az FIA F1-es versenyigazgatója, Charlie Whiting úgy vélte, a renitens pilóta a büntetésektől majd jobb belátásra tér, de még édesapja, a korábbi F1-es pilóta, Jos is elbeszélget vele a héten.

Verstappenek egymás közt Forrás: Mark Thompson/Getty Images

„A Vettel elleni előzés egyáltalán nem jött össze. Lehetetlen volt, hibás helyzetfelismerés” – nyilatkozta Jos a holland Ziggo Sport „Peptalk” című műsorában. – „Bizonyos esetekben Maxnak többet kell gondolkodnia. Nem akarom, hogy változtasson a vezetési stílusán. Két ellenfelét is megelőzte a rajtnál, azt tökéletesen csinálta.

– utalt a balesetre. – Uralkodnia kell magán és gondolkodni. [Kedden] találkozom vele. Az előző hétvége eléggé fájdalmas volt, de átbeszéljük majd és normálisan elemezzük a történteket. Ilyenek nem fordulhatnak elő, ezt ő is tudja, nem sokat kell majd mondanom” – tette hozzá a szintén forrófejű expilóta.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Verstappen-Hamilton akció a bahreini összefoglalóban

Idősb Verstappen elárulta, nem dühös a fiára, de „csalódott” a történtek miatt, viszont a Hamiltonnal való bahreini összecsapást nem kifogásolta. „Utólag lehet azt mondani, hogy Max hagyhatott volna több helyet Hamiltonnak, de ezt ő is megtehette volna. Ez épp ezért versenybaleset volt, mindketten tehetnek róla. Jól csinálta, mert a Red Bull-lal nagyobb kockázatot kell vállalni, hiszen a csúcssebessége alacsonyabb a Mercedesénél.”

Hamilton nem értette, Verstappen mit akart

A bahreini incidens után Verstappen a kínai futamon is majdnem összeakadt Hamiltonnal, először a tempós 7-es kanyarban kívülről próbálta megelőzni a négyszeres világbajnokot, de a poros külső ívről kicsúszott a bukótérbe, ahonnan visszatérve a későbbi győztes Daniel Ricciardo is alig tudta kikerülni őt.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Sanghaji futamösszefoglaló, benne Verstappen hibái

„Az egy igen gyors, hosszú kanyar. Nem hiszem, hogy bármelyik élpilótát valaha is megelőzték ott kívülről. Nem is láttam őt, normálisan vettem a kanyart – nyilatkozta Hamilton. – Amikor megnéztem a visszajátszást, nem igazán értettem, hogy mire készült ott, de ez nekem nem okozott gondot. Hálás voltam, hogy így vezetett, mert ezzel nem sok pontot vesztettünk.”

Hamilton később viszont megijedt, mert attól tartott, hogy ő is belekeveredhet a Verstappen-Vettel balesetbe.

„Mindenképpen aggódtam, hogy magukkal rántanak, főleg akkor, amikor próbáltak megfordulni – emlékezett vissza. – Végül biztonságosan túljutottam rajtuk. A kanyarcsúcspont felé haladtam és mindketten velem szemben álltak. Úgy voltam vele, hogy Kimi [Räikkönennél] szűkebben nem tudok elfordulni, úgyhogy balra kellett kerülnöm.”