Vágólapra másolva!
Olajfolyás miatt váltót cserélt a Mercedes Lewis Hamilton autójában, a vb-címvédő ezért 5 helyes hátrányból vághat neki vasárnap a Bahreini Nagydíjnak.

Nem sok örömöt okozott a Mercedesnek a Bahreini Nagydíj pénteki edzésnapja, Valtteri Bottas a harmadik, Lewis Hamilton a negyedik helyen zárta a második szabadedzést. Tetézte Toto Wolff csapatának problémáit, hogy az autó átvizsgálása során olajfolyást találtak Hamilton versenygépében, ezért úgy döntöttek, kicserélik a váltót.

A Mercedes szerint Hamilton váltójából már Ausztráliában szivárgott az olaj Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A váltócsere az F1-es szabálykönyv 23.5 a) pontja értelmében öt rajthelyes büntetést von maga után, vagyis ha a világbajnok megszerezné a 3. szahíri pole pozícióját a szombati időmérőn, akkor is csak a harmadik rajtsorból vághatna neki a vasárnapi versenynek.

A Mercedes AMG F1 csapata a Twitteren tette közzé a rossz hírt. „Hidraulikus folyást tapasztaltunk az Ausztrál GP-n, szerencsénk volt, hogy be tudtuk fejezni a versenyt.

– áll a Mercedes rövid közleményében.

Lewis Hamilton autójában legutóbb a 2017-es Brazil Nagydíjon kellett soron kívül váltót cserélni, amikor az időmérön kicsúszott és a korlátnak csapódott.

Ritkaság, de Valtteri Bottas mindkét pénteki edzésen gyorsabbnak bizonyult az angolnál. "Ma is láthattuk, hogy egyik edzésről a másikra sokat javult a pálya. Minden egyes körben érezni lehet a tapadás javulását,

– mondta a finn.

Valtteri Bottas tavaly Szahírban ünnepelte élete első F1-es pole pozícióját Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

"A szuperlágy gumin nagyjából olyan időt jegyeztünk, mint a lágyon, ezért az a lényeg, hogy holnap többet hozzunk ki belőle. Az autót rendben érzem, de javítani kell a tempóján, különösen egy mért körön. Vannak még teendőink" – tette hozzá Bottas.