Társoldalunk:

Hamilton csúcsgázsiért maradhat a Mercedesnél

2018.04.06. 06:50

Másfélszeresére, 60 millió dollára nőhet az éves alapbére a Mercedesnél az új szerződésével, amivel sokat léphet előre a legjobban fizetett sportolók listáján. Toto Wolff szerint már csak formalitás a megállapodás megkötése.

A Mercedes hivatalosan még nem állapodott meg Lewis Hamiltonnal arról, hogy a négyszeres világbajnok náluk folytassa a pályafutását az idei szezont követően, de a felek nyilatkozatai alapján ez már pusztán formalitásnak tűnik. Rövidesen pont kerülhet az ügy és szignók a szerződés végére, hiszen valószínűleg Hamilton is inkább már a világbajnoki küzdelemre szeretné fordítani a figyelmét.

Toto Wolff azt mondta, a megállapodást lényegében „késznek tekinthetjük."

Egy hullámhosszon vagyunk. Egy ilyen szerződés terjedelme azonban meghaladja a száz oldalt és sok dolgot kell tisztázni, előbb ezt kell befejeznünk" – jelentette ki.

Hamilton azt nyilatkozta Bahreinben, hogy "nagyon nyugodt", ő és a Mercedes sem stresszel a szerződéshosszabbítás miatt.

Ahogy annak idején Senna és Ron Dennis, úgy Hamilton és Toto Wolff sem ragaszkodik ahhoz, hogy a szezon első versenyére aláírt szerződésük legyenForrás: AFP/Glenn Nicholls

"Egyre többet számít, milyen hosszú időre kötelezem el magam a Forma-1 mellett, mivel a karrierem vége felé járok – tette hozzá. – Nem kapkodom el a döntést, nem is sürgetnek. Minden információra szükségem van a döntéshez." Az egyik összetevő az lehet az egyenletben, hogyan alakulnak a Forma-1 szabályai 2021-től.

A Sport Bild tudni véli, hogy Hamilton a 2021-es szezon végéig ír alá a Mercedeshez, és a német lap információja szerint évente 60 millió dollárt, azaz több mint 15 milliárd forintot kereshet, vagyis több mint másfélszeresére nő (a szponzori juttatásokat még nem is tartalmazó) az alapbére, ami a becslések alapján az előző szerződésében alulról súrolta a 40 millió dollárt. Azzal Hamilton eddig nagyjából egy szinten állt Sebastian Vettellel.

A Forbes számításai szerint a legjobban fizetett sportolók listáján Hamilton 2017-ben a 10. helyet foglalta el 46 millió dolláros (a szponzori bevételeket is tartalmazó) keresetével. Az új szerződésével a 4. helyre léphet előre, ha a többi klasszis fizetése változatlan marad. Ezzel megelőzné Roger Federert, de Cristiano Ronaldo, Lionel Messi és LeBron James gázsijával így sem vetekedhetne.

Lewis Hamilton még jobban megszedheti magát az új szerződésévelForrás: Anadolu Agency/Recep Sakar

Hamilton egy hibás számítógépes adat miatt elvesztette a győzelmet az Ausztrál Nagydíjon, de Bahreinben már nem rágódik ezen. "A csapatban mindenki ugyanazt a fájdalmat érezte. A verseny után összeültünk egy italra – mondta. – Erősen és bizakodva érkeztem ide. Tudom, hogyan kell tovább haladnom."

Csapattársa, Valtteri Bottas pedig arról beszélt a hétvége előtt, hogy nem érez nyomást a melbourne-i időmérős hibája után, ami miatt csak a mezőny második feléből rajtolhatott és végül 8. lett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK