A Mercedes is támogatja a Renault javaslatát

Forma-1, Valtteri Bottas, Mercedes, Nico Hülkenberg, Renault
the Mercedes of Valtteri Bottas and the Renault of Nico Hulkenberg during the Formula 1 tests at the Barcelona-Catalunya Circuit, on 07th March 2018 in Barcelona, Spain. -- (Photo by Urbanandsport/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Mercedes támogatja, hogy a jelenlegi motorszabályok kifutásáig láncot dobjanak a fejlesztésre, mert ezzel sok pénzt megtakarítanának a gyártók, és nem kerülnének hátrányba egy esetleges új vetélytárssal szemben. Toto Wolff emellett javasolja, hogy egységesítsék a motorok bizonyos alkatrészeit 2020-ig.

A jelenlegi F1-es motorszabályok 2020-ig lesznek érvényben, utána megváltoznak a paraméterek, bár hogy pontosan hogyan, arról még javában folynak a tárgyalások. A Renault kezdeményezte, hogy addig tiltsák be az erőforrások fejlesztését, és úgy tűnik, a francia márka érveit hangoztatva a Mercedes támogatja ezt.

"A jelenlegi motorszállítóknak két programot kell futtatniuk egyszerre. 2020 végéig fejleszteniük kell az érvényben lévő előírások szerinti motort, hogy versenyképesek maradjanak, egyúttal az új verziónak megfelelőt is meg kell alkotniuk" – magyarázta Toto Wolff a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

A Mercedes támogatja a Renault javaslatát Forrás: NurPhoto/Joan Valls/Urbanandsport/NurPhoto/Joan Valls

"Egy új gyártónak elég a 2021-től érvényes szabályokra koncentrálnia,

Ezt a kettős anyagi terhet is el akarjuk kerülni."

Jelenleg a Ferrari-Honda-Mercedes-Renault szolgálja ki a mezőnyt, hozzájuk csatlakozhat később a jelek szerint az F1 iránt érdeklődést mutató Aston Martin vagy a Porsche.

A Mercedes is megszenvedett a sikerért

Wolff üdvözölné az új konkurenciát, de nem akarja, hogy előnyből induljon. "Senkinek sem lenne szabad arra építenie, hogy a szabályváltozásokat kihasználva kezdettől fogva ütőképes legyen. 2010-től 2012-ig nekünk is nehéz volt, utána lettünk csak sikeresek" – érvelt amellett, hogy a mostani gyártóknak ne kelljen megosztani a kapacitásukat.

– mutatott rá. – A legjobb csapatok kemény munkával és rengeteg befektetéssel vívták ki a helyüket."

A Mercedes keményen gürizett, mire eljutott a vb-címig Forrás: Daimler AG/Mercedes F1

"A Mercedes évtizedek óta részt vesz a Forma-1-ben, voltak termékeny és ínséges időszakaink is, sok nehéz évet átéltünk."

A Mercedes csapatfőnöke arra számít, hogy a Renault folytatja a felzárkózást és a Hondától is komoly előrelépést látott az idei évre. Szerinte a jelenlegi V6-osok teljesítményén 2020 végéig már csak relatíve keveset tudnak javítani a gyártók, ezért azt javasolja, hogy az erőforrások bizonyos elemeit egységesítsék, hogy a gyártók ne költsék zsákszámra a pénzt a fajlagosan kis hozamért. A legjobb termékek előállítói – így a Mercedes is – pedig pénzt kereshetnének.