Elküldte a sunyiba az őt büntető versenybírákat Ricciardo

F1, Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Daniel Ricciardo, Red Bull, Melbourne 2018
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 23: Daniel Ricciardo of Australia and Red Bull Racing prepares to drive in the garage during practice for the Australian Formula One Grand Prix at Albert Park on March 23, 2018 in Melbourne, Australia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1V4SMJFB91W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Christian Horner még sohasem látta olyan mérgesnek pilótáját, Daniel Ricciardót, mint péntek délután, amikor büntetést kapott az Ausztrál Nagydíjra.

Mint arról pénteken beszámoltunk, Daniel Ricciardo 3 rajthelyes büntetést kapott az Ausztrál Nagydíjra, amiért nem tartotta be az FIA részidő-utasítását, vagyis túl gyorsan haladt a második szabadedzésen életbe lépett piros zászlós periódus alatt.

A Red Bull ausztrál pilótájának régóta nem volt egy „tiszta" hétvégéje Melbourne-ben. 2014-ben például a második helyről rajtolva második lett, de utólag kizárták, mert a Red Bull-Renault benzinátfolyása meghaladta a megengedett értéket. Így még inkább érthető, hogy

a hazai közönség előtt bizonyítani akaró Ricciardo kiakadt a versenybírák döntése miatt.

„Mindenki véleményét megértem, de alkalmazhattak volna másféle büntetést is." – jelentette ki Ricciardo az újságíróknak Melbourne-ben. „Simán figyelmeztethettek volna, vagy bármi.

Ricciardo szerint túl szigorúan bántak vele, a büntetését "sz**házi dolognak" tartja Forrás: Red Bull/Mark Thompson/Getty Images

Ricciardo elmondta, hogyan nézett ki a dolog az ő szemszögéből. „Lelassítottam. Tudtam, hogy kint volt a piros zászló, de nem lassítottam le eléggé. Amikor felmentem [a versenybírói toronyba], feltartottam a kezem. Igen, megszegtem a szabályt, de [azt mondták, hogy] irányelveket kell követniük, és az egyik megrovási mód a rajthelybüntetés. Józanabb döntést is hozhattak volna."

Adhattak volna érte megrovást, vagy pénzbüntetést, bármit – de könyörgöm, ne fosszanak meg egy első soros rajthely lehetőségétől!"

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner azt mondta, „még sohasem láttam ilyen mérgesnek [Ricciardót]. Nekünk is elég nehéz értelmezni [az efféle büntetéseket], hát még a szurkolóknak!

Vérzik érte a szívünk."

Christian Horner (jobbra) szerint elég lett volna Ricciardo "kezére csapni" az idény első versenyén Forrás: Red Bull/Getty Images/Mark Thompson

Az FIA a 2016-os Magyar Nagydíj időmérő edzése óta veszi ennyire szigorúan a veszélyt jelző zászlók hatálya alatti sebességtúllépést, amióta Nico Rosberg nem lassított le eléggé egy sárga zászlójelzés alatt.

A szövetség éppen 2018-ra szigorított az F1-es Sportszabályzat 31.6-os cikkelyén, ami a veszélyes helyzetekben követendő viselkedést szabályozza.

A meghallgatás során a Red Bull bizonyítani tudta, hogy Ricciardo jelentősen - a 12-es kanyarban 175 km/órával - lassított a piros zászlós időszakban, de csak annyit tudtak elérni, hogy a stewardok ötről három rajtpozícióra mérsékeljék az ausztrál pilóta büntetését.