Visszatér a FanVision, a tenyérnyi F1-es minitévé

F1, Forma-1, KangarooTV, FanVision, zsebtévé, Jenson Button, Lewis Hamilton, Maláj GP, Sepang 2010.
McLaren-Mercedes driver Lewis Hamilton (R) of Britain along with teammate and compatriot Jenson Button test a live video gadget, Kangaroo TV, on the pit lane during the preparation for the Formula One's Malaysian Grand Prix in Sepang on April 1, 2010. A confident but realistic Jenson Button warns he is unlikely to match his dazzling maiden triumph for McLaren at the Australian Grand Prix with a similar performance this week in Malaysia. AFP PHOTO/ Saeed KHAN / AFP PHOTO / SAEED KHAN
Vágólapra másolva!
Májustól visszahozza a korábban már létezett „zsebtévét", az F1Visiont a Liberty Media. A versenypályákon bérelhető, tenyérnyi készülék segítségével követhetővé válnak az autók a pályán, a kedvenc pilótánk szemszögéből nézhetjük végig a versenyt, és akár a rádiózásba is belehallgathatunk.

A Liberty Media megígérte, hogy új alapokra helyezi a Forma–1-es edzések és versenyek közvetítését, olyan új felhasználói élményt nyújtva a rajongóknak, mint korábban soha. Ebbe az irányba mutat az F1 online (tehát mobiltelefonon is fogható) közvetítésének megkezdése az F1 TV Access és az F1 TV Pro alkalmazás segítségével, miként egy korábban használt „kütyü", az edzések és a versenyek nyomon követését megkönnyítő F1Vision visszatérése is.

Az eszköz KangarooTV néven vált ismertté az F1-rajongók körében 2010-ben, majd a teljes 2011-es és 2012-es idényben bérelhető volt a versenypályákon.

A McLaren pilótái, Button (balra) és Hamilton ismerkednek a KangarooTV néven bevezetett kütyüvel a 2010-es Maláj Nagydíjon Forrás: AFP/Saeed Khan

A GPS-alapú nyomkövetés segítségével a 4,3 colos kijelzőn megjelent a versenyautók pályán elfoglalt pontos pozíciója és az aktuális állás (eredmények), emellett kilenc csatorna közül lehetett kiválasztani, milyen perspektívából, illetve melyik pilóta fedélzeti kamerájából szeretnénk követni az eseményeket. Lehetőséget nyújtott arra is, hogy belefüleljünk a csapatok és a versenyzők rádiózásába, a BBC Radio 5 élő közvetítése pedig általában segítette a helyszíni nézőket, hogy „képben legyenek" az eseményekkel kapcsolatban.

Az F1Vision bérlői 9 csatorna közül választhatnak. A friss köridők, részidők, vagy az edzés/verseny aktuális állása is megjeleníthető rajta Forrás: Origo

A Liberty újabb "piros pontot" szerzett magának, amikor úgy döntött,

ismét elérhetővé teszi az F1Visiont. A tenyérnyi szerkezet használati díja 85 euró (kb. 26 000 Ft) lesz a teljes versenyhétvégére,

de egy-egy napra is ki lehet bérelni. A Speedweek úgy tudja, először a májusi Spanyol Nagydíjon – vagyis az F1-es idény európai szakaszának kezdetén – válik elérhetővé a helyszíni nézők számára ez a hasznos és szórakoztató segédeszköz.

Öt évvel ezelőtt egyébként banális okból ért véget a FanVision (F1Vision) hódító karrierje. Az F1 akkori jogtulajdonosa, a FOM (élén Bernie Ecclestone-nal) jelentősen meg akarta emelni a FanVisiont forgalmazó amerikai cég licencdíját, amire a vállalat nemet mondott, mondván, az új feltételek mellett nem lenne rentábilis számukra a készülékek üzemeltetése.