Társoldalunk:

Bajban az FIA: alig van alkalmas jelölt a megüresedett posztra

2018.03.16. 17:51

Keresik a váratlanul a Ferrarihoz szerződött Laurent Mekies utódját a versenyigazgató-helyettesi tisztségre, de nagyon szűk a merítési lehetőség. A posztot korábban betöltő Herbie Blash sem tud beugrani az első versenyre.

Még el sem kezdődött a szezon, de a Ferrarinak máris sikerült magára haragítania a riválisokat azzal, hogy leszerződtette a stábjába az FIA egyik tisztségviselőjét. Ez azzal járt, hogy Laurent Mekiest azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól a versenyigazgató-helyettesi poszton, a szövetség biztonsággal foglalkozó részlegén ugyanakkor továbbra is dolgozhat.

Váratlan döntése feladja a leckét az FIA-nak is: a március 24-25-i hétvégén esedékes szezonnyitóra gyorsan találni kell valakit a megüresedett tisztségre, csakhogy az Autosport információi szerint alig van alkalmas, megfelelő rutinnal rendelkező jelölt.

A brit szaklap azt írja, a versenyigazgató-helyettes feladatai közé tartozik többek között a rajtrács, a felvezető kör, a rajt és az első körök felügyelete, valamint dönteni a Safety Car pályára küldéséről és a piros zászlóról  – érthető, hogy a világon alig pár tucat embernek lehet gyakorlata ebben.

Laurent Mekies négy évet töltött az FIA kötelékében, Charlie Whiting utódjaként is emlegettékForrás: AFP/Alfredo Estrella

A legkézenfekvőbb az lenne, ha Mekies elődje, a posztot 1996-tól 2016-ig betöltő Herbie Blash visszatérne, ám ez az első versenyen semmiképp sem lehetséges, mivel az Ausztrál Nagydíjjal egyszerre rendezik a Superbike következő fordulóját, ahol a Yamaha menedzsmentjének tagjaként vesz részt. A későbbi F1-es futamokra elméletileg visszahívhatják.

A másik lehetséges megoldás az lehet, hogy az FIA egy másik sorozatból kér fel egy gyakorlott szakembert a megüresedett posztra.

Laurent Mekies, aki korábban a Minardinál és a Toro Rossónál dolgozott, 2014-ben került a Nemzetközi Automobil Szövetség kötelékébe, és egy ideje már Charlie Whiting versenyigazgató lehetséges utódjaként beszéltek róla. A Ferrarinál szeptember közepén állhat munkába.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK