Bajban az FIA: alig van alkalmas jelölt a megüresedett posztra

Forma-1, Laurent Mekies, FIA, időmérő képernyő
Laurent Mekies, F1 Deputy Race Director poses during an interview with AFP in the framework of the Formula One Mexico Grand Prix at the Hermanos Rodriguez circuit in Mexico City on October 28, 2017. / AFP PHOTO / ALFREDO ESTRELLA
Vágólapra másolva!
Keresik a váratlanul a Ferrarihoz szerződött Laurent Mekies utódját a versenyigazgató-helyettesi tisztségre, de nagyon szűk a merítési lehetőség. A posztot korábban betöltő Herbie Blash sem tud beugrani az első versenyre.

Még el sem kezdődött a szezon, de a Ferrarinak máris sikerült magára haragítania a riválisokat azzal, hogy leszerződtette a stábjába az FIA egyik tisztségviselőjét. Ez azzal járt, hogy Laurent Mekiest azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól a versenyigazgató-helyettesi poszton, a szövetség biztonsággal foglalkozó részlegén ugyanakkor továbbra is dolgozhat.

Váratlan döntése feladja a leckét az FIA-nak is: a március 24-25-i hétvégén esedékes szezonnyitóra gyorsan találni kell valakit a megüresedett tisztségre, csakhogy az Autosport információi szerint

alig van alkalmas, megfelelő rutinnal rendelkező jelölt.

A brit szaklap azt írja, a versenyigazgató-helyettes feladatai közé tartozik többek között a rajtrács, a felvezető kör, a rajt és az első körök felügyelete, valamint dönteni a Safety Car pályára küldéséről és a piros zászlóról – érthető, hogy a világon alig pár tucat embernek lehet gyakorlata ebben.

Laurent Mekies négy évet töltött az FIA kötelékében, Charlie Whiting utódjaként is emlegették Forrás: AFP/Alfredo Estrella

A legkézenfekvőbb az lenne, ha Mekies elődje, a posztot 1996-tól 2016-ig betöltő Herbie Blash visszatérne, ám ez az első versenyen semmiképp sem lehetséges, mivel az Ausztrál Nagydíjjal egyszerre rendezik a Superbike következő fordulóját, ahol a Yamaha menedzsmentjének tagjaként vesz részt. A későbbi F1-es futamokra elméletileg visszahívhatják.

A másik lehetséges megoldás az lehet, hogy az FIA egy másik sorozatból kér fel egy gyakorlott szakembert a megüresedett posztra.

Laurent Mekies, aki korábban a Minardinál és a Toro Rossónál dolgozott, 2014-ben került a Nemzetközi Automobil Szövetség kötelékébe, és egy ideje már Charlie Whiting versenyigazgató lehetséges utódjaként beszéltek róla. A Ferrarinál szeptember közepén állhat munkába.