Társoldalunk:

Fura figura, de Räikkönen lázba hozza a szerelőket

2018.02.17. 09:21

Nagyra tartja Kimi Räikkönent a McLaren egyik korábbi szerelője, pedig a finn pilóta végül a Ferrarival legyőzte őket. Marc Priestley szerint Räikkönenért szívesen túlóráztak.

Életrajzi kötet készítésébe kezdett a közönségkedvenc Kimi Räikkönen, amíg azonban ez megjelenik, korábbi munkatársaira hárul a feladat, hogy kulisszatitkokat áruljanak el a finn pilótáról. Räikkönent méltatta már korábbi mérnöke, akivel a Lotusnál dolgozott együtt és egykori szerelője, Marc Priestley is csak elismerő szavakat mondott róla.

Priestley már a McLarennél dolgozott, amikor Räikkönen a csapathoz került, de a wokingi pályafutása során a brit szerelő a legtöbbet a finn pilóta autóján dolgozott. Elárulta, összetartó gárda alakult ki a szerelők, mérnökök és Räikkönen részvételével. Ez végül közösen csak világbajnoki 2. helyekhez volt elég, de Priestley szerint ez nem Räikkönenen múlt. 

A szerelők nem ilyennek látták RäikkönentForrás: AFP/Toru Yamanaka

„Fura figura, mert a tévében és interjúkban egy melankólikus, szinte robotszerű embert látunk – mondta Priestley egy interjúban, ami a Drivetribe közösségi oldal Home of F1 profilján jelent meg. – Amikor viszont a pályától és a média reflektorfényétől távol van, teljesen más emberré válik és szerencsések voltunk, hogy ezt megtapasztalhattuk.”

Sok időt töltöttünk vele személyesen és szakmailag is. Olyan jól kijöttünk egymással, hogy még mindig a barátomnak tartom őt.”  

A sikeres versenyzők kapcsán gyakran előkerül, hogy képesek motiválni a csapatukat és Priesley szerint akkoriban ők is egy kicsivel többet próbáltak nyújtani a siker érdekében. Kétszer, 2003-ban és 2005-ben közel is kerültek a végső sikerhez. „2003-ban az utolsó napig [küzdöttünk] és kikaptunk Michael Schumachertől. Szívszorító volt” – emlékezett vissza. 

A McLarennél töltött első versenyén Priestley cserélte le az első vezetőszárnyat Räikkönen autóján az Ausztrál NagydíjonForrás: AFP/Patrick Hertzog

„Kimi tökéletes példája volt a versenyzőnek, akiért az ember kész túlórázni. Nem zavart minket, hogy éjszaka egy kicsit tovább maradtunk, mert azt gondoltuk, hogy ha egy kis előnyt szerezhetünk, akkor a versenyző elő fog húzni valamit a kalapból. Ha megadtuk neki a megfelelő eszközöket, hozta az eredményeket. Kimi is pont ilyen volt.

Amikor a McLarennél a fénykorát élte, egy átlagos autóval is olyan köridőket ért el, amit az nem is érdemelt meg és az ember tudta, hogy ő mindig kész erre.”

„Arra képtelen volt, hogy óvatosan hazahozza az autót, amikor erre volt szükség. Ő padlógázzal megy vagy sehogy, de mi ezt vártuk egy pilótától. Ha adtunk neki egy autót, ami egyben maradt, tudtuk, hogy hozni fogja az eredményt” – mondta Priesley, aki 2000 és 2009 között dolgozott a McLarennél, azóta televíziós műsorvezető és szakértő lett. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK