Társoldalunk:

Újabb Ferrari-mérnök tart a Mercedeshez

2018.02.14. 12:14

Egyre valószínűbb, hogy a Mercedesnél folytatja pályafutását Lorenzo Sassi, aki eddig a Ferrari F1-es hajtóműveinek fejlesztéséért felelt. Az olasz szakembert előléptették volna, de ez nem tetszett neki, inkább a fő riválishoz távozott.

Tavaly nyár óta tartja magát a híresztelés, miszerint a Ferrari egyik legjobb motorfejlesztő mérnöke, Lorenzo Sassi a rivális Mercedeshez tart. Noha a csillagosok részéről hivatalosan még nem erősítették meg a váltást, megbízhatónak számító olasz, brit és svájci forrásokból is arra lehet következtetni, hogy Sassi idén március 1-jével kezdhet a Mercedesnél.

A Ferrari tavaly a Magyar Nagydíjig fej-fej mellett haladt a Mercedesszel, ami nagyrészt az erőforrás látványos fejlődésének volt köszönhető.

A sikereket a Scuderia motorfejlesztő részlegét 2015 óta irányító Lorenzo Sassi érdemének tartották, ám a Monzára tervezett (de már a Belga Nagydíjon bevetett), tovább izmosított hajtómű csak részben váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Tavaly a szezon kétharmadáig a Ferrari méltó ellenfele volt a Mercedesnek, de balesetek és a motor megbízhatatlansága miatt a hajrában elhasaltak az olaszokForrás: AFP/Pedro Pardo

A Ferrari elnöke, Sergio Marchionne annyira elégedett volt az olasz mérnök munkájával, hogy felajánlotta neki, vegye át a Fiat/Chrysler-csoport hibridfejlesztő részlegének a vezetését. A helyzet utólagos értékelésekor válik igazán érdekessé Marchionne tavaly júliusban, Spielbergben tett kijelentése, amikor leszögezte:

Sassi továbbra is nálunk folytatja a pályafutását, így csináltuk [a korábbi aerodinamikai vezető, Enrico] Cardilével is. Szokjanak hozzá!"

Csakhogy Sassinak nem tetszett a kötelező szerepváltás, nem akart elszakadni a bevált F1-es környezettől, ezért nemet mondott az előléptetésre. Ezt követően mérgesedett el a viszony közötte és Marchionne között annyira, hogy a motormérnök inkább a távozás mellett döntött.

Sergio Marchionne azt gondolta, ajánlata tetszeni fog a Ferrari F1-es motorfejlesztőjének. TévedettForrás: AFP/Andreas Solaro

A brit ITV korábbi F1-es kommentátora, a jelenleg F1-es blogot vezető James Allen után szerdán már

a svájci Speedweek is arról írt (olasz forrásokra hivatkozva), hogy Sassi a Mercedes angliai üzemében, Brixworthben köthet ki az, ahol a csillagosok nagy teljesítményű motorjait, így az F1-es erőforrásokat is készítik.

Ha a váltás megvalósul, négy éven belül Sassi lesz a harmadik vezető mérnök (Aldo Costa és James Allison után), aki Maranellóból a legnagyobb riválishoz igazol. A Ferrari egyébként már megtalálta Sassi utódját a szintén olasz Corrado Iotto személyében, aki eddig az olasz márka GT-részlegének a fejlesztési igazgatója volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK