Társoldalunk:

Luxusjachtja juttathatja börtönbe Flavio Briatorét

2018.02.11. 18:11

Egy régóta húzódó adócsalási ügyben 18 hónap börtönbüntetésre ítélték a Benetton és a Renault korábbi csapatfőnökét. Ez már az enyhített büntetés, de az olasz ügyvédei újra fellebbeznek.

Flavio Briatore sikeres csapatfőnöknek számított a Formula-1-ben – a Benetton istállót és annak utódját, a gyári Renault csapatot is világbajnoki címekig vezette –, de a pályafutását számos botrány árnyékolta be.

2009-ben "örökre" kitiltották a paddockból az előző évi Szingapúri Nagydíjon csalással megszerzett futamgyőzelem miatt,

de később enyhítették az ítéletet, és az olasz üzletember azóta újra feltűnik az F1-es futamokon.

A magánéletben azonban továbbra sem lehet nyugodt, most éppen egy régóta húzódó adócsalási ügy miatt aggódhat. Az egykori csapatfőnököt korábban 23 hónapnyi börtönbüntetésre ítélte az olasz bíróság, a fellebbezés azonban részben sikeres volt, új ítélet született.

Briatore élete 12 évvel ezelőtt még felhőtlennek tűnt: a Renault csapatfőnökeként sikert sikerre halmozott Fernando AlonsóvalForrás: DPA/AFP/Carmen Jaspersen

Továbbra is úgy tűnik azonban, hogy Briatore nem kerülheti el a komoly szankciót: ugyan 5 hónappal csökkentették a kiszabott büntetését,

de a legújabb ítélet szerint is 18 hónap börtön vár rá.

A luxusjachtja sodorta bajba

A 67 éves olasz egyébként ezúttal egy jacht miatt került bajba, amelyet a hatóságok már 2010-ben elkoboztak tőle, miután az üzemanyagadóval trükközött. Briatore azzal védekezett, hogy a "Force Blue" nevű luxusjárművet sohasem birtokolta, hanem egy a Virgin-szigeteken működő cégtől bérelte. A magyarázat azonban sántít, hiszen a Briatore által említett cégnek ő maga a tulajdonosa – így nem csoda, hogy nem sikerült teljes mértékben meggyőznie a döntéshozókat.

Flavio Briatore élete sohasem volt mentes a botrányoktólForrás: NurPhoto/AFP/Matteo Bottanelli

A Szardínia szigetén található The Billionaire's Club luxuslokált is működtető Briatorét azzal vádolják, hogy összesen

3,6 millió euró, azaz több mint egymilliárd forintnyi adót nem fizetett be a jachtja után,

2006 és 2010 között pedig 800 ezer eurónyi üzemanyagadóval nem számolt el szabályosan.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK