Vágólapra másolva!
Felipe Massa visszavonulása után idén nem lesz brazil pilóta az F1-es rajtrácson. A 11-szeres GP-győztes nemcsak azért szomorú, mert Fittipaldi, Piquet és Senna hazáját 39 év óta először nem képviseli senki, hanem azért is, mert nem látja a brazil utánpótlás jövőjét.

Miután a Williams két fiatal pilótának szavazott bizalmat, Felipe Massa végül tavaly év végén, 15 szezon után visszavonult a száguldó cirkusztól. A 2008-as világbajnoki 2. helyezett utódjának kikiáltott Felipe Nasr alól egy évvel korábban csúszott ki a talaj, amikor szponzorai, a Banco do Brasil és a Petrobras az országot sújtó gazdasági válságra hivatkozva megvonták a támogatásukat.

A családjával franciaországi sítúrán részt vevő Massa egy interjúban csalódottságának adott hangot, amiért

közel 40 év óta először senki sem fogja képviselni Brazíliát az F1-es nagydíjakon.

Massa kétszer nyerte meg a Brazil Nagydíjat, itt első hazai győzelmét ünnepli 2006-ban, a Ferrari által készíttetett brazil zászlós overálban Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

„Nagyon csalódott vagyok. Az olyan nagyságoknak köszönhetően, mint Senna, Piquet vagy Fittipaldi a hazám a Formula–1 szerves részévé vált, és büszke vagyok arra, hogy ebbe a nagyszerű történetbe én is beletartozom" – fejtette ki Massa az Auto Hebdónak.

Ennek az egyik oka a nehéz gazdasági helyzet Brazíliában, de nem az egyetlen probléma" – tette hozzá 269-szeres GP-résztvevő.

Ayrton Senna is kétszer tudott nyerni Sao Paulóban, 1991-ben (a képen) és 1993-ban Forrás: GOODYEAR

Massát az is elszomorítja, hogy nincs egy működő rendszer, amelynek segítségével a fiatal, tehetséges brazil versenyzők eljuthatnának az európai utánpótlás-sorozatokba.

Úgy vélem, Brazíliának saját Formula-4-es bajnokság kellene, mint sok más országban. Nemrég új elnök került a Brazil Automobil-szövetség élére, ezért reménykedem, hogy hamarosan változás történik ezen a téren" – jelentette ki Massa, akit tavaly decemberben neveztek ki az FIA gokartszakágának vezetőjévé.

Emerson Fittipaldi a legendás Lotus 72-es versenygépét vezeti a 2013-as Brazil GP-t megelőző parádén. Unokája, Pietro némi szerencsével szintén eljuthat az F1-ig Forrás: AFP/Jefferson Bernardes

A dél-amerikai ország jelenlegi legnagyobb ifjú reménysége a kétszeres F1-es világbajnok, Emerson Fittipaldi unokája,

Pietro, aki tavaly megnyerte a Formula V8 (korábbi nevén World Series by Renault 3.5) sorozat bajnoki címét – igaz, erősen foghíjas mezőnyben.

Pietro Fittipaldi abban reménykedik, hogy idén lehetőséget kap a Formula–2-ben.