Társoldalunk:

Alonso már Le Mans-ra melegít a hétvégén Daytonában

2018.01.25. 18:30

Szombaton rajtol a Daytonai 24 órás viadal, amelyen Fernando Alonso is részt vesz. A korábbi F1-es futamgyőztes Juan-Pablo Montoya szerint a spanyol világbajnoknak van esélye a győzelemre, de ha az nem jön össze, a verseny jó bemelegítés lehet Alonso másik kedvencére, a Le Mans-i 24 órásra.

Fernando Alonsóból a versengő természete, meg a Hondával végigszenvedett három F1-es szezon hozta ki, hogy új célokat tűzzön maga elé. Kétszer (2005, 2006) nyerte meg az F1-es világbajnoki címet és szintén kétszer (2006, 2007) a Monacói Nagydíjat. Tavaly az Indianapolisi 500 mérföldesen próbálta ki a tudását és nem is ment rosszul: végig az élbolyban tanyázott, 27 körön át vezetett, de egy motorhiba két vállra fektette.

Alonso ezen a hétvégén az amerikai sportkocsiversenyzés Mekkájában, a Daytonai 24 óráson tör új babérokra.

Az LMP2 kategóriás United Autosports színeiben, egy Ligier JS P217-es versenyautóval áll rajthoz a szombaton, magyar idő szerint este fél 9-kor kezdődő viadalon.

Fernando Alonso szerint az Indy-500 és a Daytonai 24 órás leginkább arra jó, hogy kilépjen a komfortzónájából és megmutassa, milyen jó versenyzőForrás: AFP/Getty Images/Dan Istitene

Egykori kollégája, az amerikai autós szakágakban is igen sikeres Juan-Pablo Montoya szerint minden feltétel adott, hogy Alonso jól szerepeljen Daytonában.

„Jó esélye van a győzelemre, hiszen egy jó csapattal és jó autóval indul"– mondta a kolumbiai pilóta a spanyol Marca sportlapnak. „Tavaly sem vallott szégyent [Indianapolisban], ott is jó volt a kocsija, és a Honda-motor remekül húzott, amíg ment. Csak egy technikai hiba tudta megállítani, de az Indy–500 már csak ilyen – mindennek jól kell működnie."

Phil Hanson (USA), Fernando Alonso (SPA) és Lando Norris (GB), Rolex 24h of Daytona, 2018"Forrás: Twitter "
Legfrissebb: Alonso a 13. helyről rajtol Daytonában
Fernando Alonso a 13. rajthelyet szerezte meg a Daytonai 24 órás versenyre a (magyar idő szerint) csütörtökön, késő este megtartott kvalifikáción. A pole pozícióból a holland Renger van der Zande (Cadillac DPi), a 2. helyről a kétszeres Indy-500-as bajnok, brazil Hélio Castroneves (Penske Acura DPi), míg a 3. helyről a Bajnokok Tornája korábbi győztese, a portugál Filipe Albuquerque (Cadillac DPi) kezdheti meg a szombaton startoló Rolex Daytonai 24 órás viadalt.

A McLaren spanyol kiválósága először tavaly tavasszal beszélt arról, hogy új célja

az autósport „tripla koronájának" a megszerzése, ami az F1-es Monacói Nagydíj, az Indy–500 és a Le Mans-i 24 órás versenyek megnyerését jelenti,

és ami eddig egyedül Graham Hillnek sikerült.

Nyilvánvaló, hogy megvan benne, ami ehhez kell, de nem lesz könnyű dolga. Őszintén szólva azt gondolom, hogy én közelebb állok hozzá"

– mondta félig viccelődve a kolumbiai, aki 2003-ban tudott nyerni Monacóban és eddig kétszer Indianapolisban.

Montoya egyszer már nyert az Indy-500-on, mielőtt az F1-be került, majd 2015-ben duplázott, de a NASCAR-sorozatban is nyert futamot a Ganassi-csapattal (a képen)Forrás: AFP

„Le Mans-nal kapcsolatban nem sokat tudok. Kíváncsian várom, hogyan alakulnak az ottani szabályok, és hogy a Penskének [Montoya csapatának] szándékában áll-e, hogy ott is rajthoz álljon. Szerintem menő lenne azt a versenyt is kipróbálni" – tette hozzá Montoya.

Fernando Alonso tavaly nem vallott szégyent az Indy-500-on semForrás: Origo

Alonso az első daytonai edzések után arról beszélt, hogy a saját határait próbálja feszegetni, amikor kilép a megszokott F1-es környezetből. „Mindig is ki akartam próbálni a tudásomat az autósport más kategóriáiban, mert ha az ember jobb versenyző szeretne lenni, akkor ezt kell tennie.

Nagyszerű dolog egy olyan legendás versenyen részt venni, mint a Daytonai 24 órás, ahol kiléphetek a komfortzónámból"

– nyilatkozta még január elején az ESPN-nek.

A spanyol kiválóság csapattársai az amerikai Phil Hanson és a McLaren új F1-es tesztpilótája, Lando Norris lesznek a hétvégi 24 órás viadalon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK