Meglepetést okozna a Hondával a Toro Rosso

Danyiil Kvjat, Toro Rosso, Magyar Nagydíj, Forma-1
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Hungary, #26 Daniil Kvyat (RUS, Scuderia Toro Rosso), 29.07.2017. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A Toro Rossónak még szoknia kell új státuszát, hogy a Honda gyári csapata lett. A technikai igazgató szerint azonban nem kizárt, hogy ők lesznek a 2018-as szezon meglepetéscsapata.

Részben kényszerből választotta a Hondát erre az évre a Toro Rosso. Három eredménytelen év után a japánok és a McLaren viszonya tarthatatlanná vált, ezért a Hondának mennie kellett.

A Toro Rosso viszont éppen összerúgta a port a Renault-val,

és miután sem a Ferrari, sem a Mercedes nem tudott velük társulni (mindkét motorgyártónak teljes volt a 3 csapatos kontingense), az üresedés kapóra jött a Hondának.

A faenzai gárda technikai igazgatója, James Key szerint csapata idén képes lehet meglepetést okozni – de előbb meg kell tanulniuk, hogyan kell gyári csapatként működni.

– mondta Key a RACER-nek.

James Key (balra) szerint a Toro Rosso lehet 2018 meglepetéscsapata - annak ellenére, hogy a képen látható Carlos Sainzot a Renault, a háttal álló Marco Matassa versenymérnököt pedig a Ferrari már elcsábította Forrás: Red Bull Content Pool/Getty Images/Peter Fox

és közösek a céljaink, ami megteremti a nyílt párbeszéd alapjait."

Az angol szakember szerint eddig minden a tervek szerint halad. „Kissé megnehezíti a dolgunkat a munkával járó felelősség, hiszen mi vagyunk a Honda egyetlen csapata. De ahogy eddig álltak hozzánk, és ahogy mi fogadtuk őket, az mindenképpen pozitív" – jelentette ki Key, aki szerint

Tizenhárom éves fennállása során először lesz gyári csapat a Toro Rosso Forrás: AFP/Picture-Alliance/Hoch Zwei

"Természetes, hogy ameddig [az új autó] nem gurult ki a pályára, addig sok a kérdőjel, de mindkét fél keményen dolgozik. Remélem, meglesz az eredménye!" - mondta James Key.

A Toro Rosso azt is bejelentette, hogy egy úgynevezett filmezős nappal indítják útjára 2018-as autóját, amely az STR13 kódnevet viseli.

Az eseményre február 21-én, azaz a versenygép bemutatása előtt négy nappal kerül sor a misanói pályán.

Korábban a Mercedes és a McLaren is jelezte, hogy filmes nappal avatják fel új autójukat.

Az F1-ben a filmes napoknak kettős funkciójuk van. Egyrészt ilyenkor forgatják le azokat a reklámfilmeket, amelyeket a csapat és a szponzorok egész évben jogdíjmentesen használhatnak majd. Másrészt, mivel akár 100 kilométert is megtehetnek, a menetpróba lehetőséget nyújt a mérnököknek arra, hogy orvosolják az új modell esetleges gyermekbetegségeit.