Társoldalunk:

Visszavonul a nyilvánosságtól az F1 legjobb 2. helyezettje

2018.01.20. 08:24

Sir Stirling Moss úgy is legendás versenyzővé vált, hogy sohasem nyert F1-es világbajnokságot. Súlyos betegsége után nyugalomra vágyik.

Bezárta a weboldalát és visszavonul a nyilvánosságtól a 88 esztendős Sir Stirling Moss, a Mercedes-Benz és a Maserati korábbi F1-es pilótája. A brit versenyzőt a közvélemény az egyik legjobb versenyzőnek tartja azok közül, akik soha sem nyertek világbajnoki címet. Moss 1951 és 1961 között összesen 66 F1-es futamon indult, 16 győzelmet és 24 dobogós helyet ért el.   

Az F1 mellett olyan híres versenyeken is rajthoz állt, mint a Le Mans-i 24 órás, a Mille Miglia vagy a Monte Carlo-rali és a közelmúltig szépkora ellenére is vállalt nyilvános szerepléseket. Moss viszont 2016-ban súlyos mellkasi fertőzést kapott, sokáig Szingapúrban kezelték és családjával úgy döntött, visszavonul a nyilvánosságtól, hogy több időt tölthessen feleségével, Susie-val.

Sir Stirling Moss pályafutása mai szemmel szinte hihetetlenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Kästle

„Számos barátja és világszerte élő rajongói számára az édesapám szeretné bejelenteni, hogy bezárja a weboldalát, amit sokan, rendszeresen használnak – írta Moss fia, Elliot. – A 2016 végén elkapott súlyos fertőzés és későbbiekben [átélt] lassú és gyötrelmes gyógyulás után úgy döntött, hogy a ’fáradhatatlan ember’ 88 évesen végleg visszavonul,

ő és édesanyám így megérdemelt pihenésüket tölthetik, több időt fordíthatnak egymásra és a család többi tagjára.”

„A teljes Moss család kifejezi háláját a szeretetért és a támogatásért az évek során. Mindenkinek boldog és virágzó 2018-as [évet] kívánunk!” – zárult a közlemény. Moss-t 1990-ben beválasztották az amerikai International Motorsports Hall of Fame-be, vagyis a nemzetközi hírességek csarnokába, amit a NASCAR alapítója, idősb Bill France hozott létre 1982-ben.

Jack Brabham üldözi Stirling Moss-t az 1959-es Olasz Nagydíjon, MonzábanForrás: AFP

Pályafutása során Moss összesen 529 futamon indult, ebből 212-t meg is nyert. Volt olyan év, hogy 62-szer állt rajthoz, összesen 84 féle márka autóit vezette különböző sorozatokban, a korszak szokásainak megfelelően általában egyszerre többféle bajnokságban versenyezve.

Az F1-ben 1955 és 1958 között zsinórban négyszer lett világbajnoki 2. helyezett, utána háromszor zárt a 3. helyen. 

Bár nem mindig hazája autóit használta, lehetőleg brit modelleket választott, mert úgy tartotta, jobb, ha tisztességesen veszít egy brit autóval, mint győz egy külföldivel. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK