Vágólapra másolva!
Tavaly Lewis Hamilton bosszantotta fel az IndyCar-versenyzőket, ezúttal a Haas-csapat haragította magára a pilótákat és csapatfőnököket.

Nem tartotta elég jónak az amerikai pilótákat a Haas csapatfőnöke, Günther Steiner, ezért elárulta, hogy a közeljövőben nem tervezik, hogy a tengerentúlról igazolnak versenyzőket. Steiner jól ismeri az amerikai versenyző-társadalmat, hiszen korábban a Red Bull megbízásából NASCAR csapatot is indított, majd ő győzte meg Gene Haast, hogy építsen F1-es istállót.

Steiner nem szerzett új barátokat, mert Lewis Hamilton tavalyi beszólásához hasonlóan ő is felbosszantotta az amerikai versenyzőket. Még a korábbi F1-es világbajnok, Mario Andretti is „helytelennek és arrogánsnak” nevezte az osztrák szakember álláspontját, az IndyCarban versenyző Graham Rahal pedig azt írt a Twitteren, hogy az állítólagos alkalmatlanságuk „teljes baromság.”

Rahal 2008-ban a BMW Sauberrel parádézhatott Las Vegasban Forrás: BMW Group

„Ha a Haas-csapatnál tényleg ezt hiszik, miért nem hívják fel néhányunkat és adnak lehetőséget? Az amerikai versenyzők átkozottul jók. Aláírom, hogy rengeteg tehetség van itt. Maradjatok az IndyCarban, ott úgyis sokkal nagyobb a versengés” – tette hozzá. – A Haas mentalitása mindig nevetséges.

Az amerikai istálló a rutinos Romain Grosjeant szerződtette a csapat húzónevének, először a mexikói Esteban Gutiérrez, majd Kevin Magnussen lett a csapattársa. Fejlesztőpilótának az F2-ben versenyző 19 éves amerikait, Santino Ferruccit alkalmazzák, de belőle nem lesz egyhamar F1-es pilóta, mert még a teszteléshez sincs elég szuperlicenc pontja.

Jeff Gordon korábban Lewis Hamiltont is vendégül látta Forrás: AFP/2015 Getty Images/Chris Graythen

Andrettinél és Rahalnál összetettebb képet festett a korábbi négyszeres NASCAR-bajnok Jeff Gordon, aki tavaly a Mercedes csapatának vendége is volt. Gordon neve még a 2000-es években felmerült esetleges F1-es pilótaként is, de végül nem hagyta el az oválpályák világát. Úgy vélte, csak akkor lesz sikeres amerikai pilóta az F1-ben, ha európaiként nő fel.

„Az F1-es csapatok soha sem karolnak majd igazán fel egy amerikai pilótát, csak ha ők építhetik fel és képezhetik ki őt Európában 9-10 éves koruktól – írta a Twitteren. – Bőven akadnak tehetségek Amerikában, akiknek csak a megfelelő lehetőséget és minőségi felszerelést kell adni, hogy sikeresek lehessenek, de nem látom, hogy ez a közeljövőben megtörténik.”

A hazafiságukat is megkérdőjelezték

Szintén a nemzetiségi kérdést feszegette az IndyCar mezőnyét gyarapító Conor Daly, bár ő 26 éves kora ellenére jegyzett bajnokságban még nem ért el értékelhető eredményt. 2012-ben a Force Indiával egyenesfutási tesztet teljesített, de az F1-es pályafutása gyaníthatóan ezzel véget is ért.

„Hogyan állíthatja magáról egy csapat, hogy amerikai, miközben teljesen lehordja a hazai nemzetiségű pilótákat? – tette fel a kérdést a Twitteren. – Még csak el sem gondolkodtak a jól ismert amerikai pilóták kipróbálásán.”