Vágólapra másolva!
Elismeri, hogy egy álmot adott el a versenyszervezőknek, akik csak tavaly kaptak Ferrari–Mercedes-csatát a pénzükért. Az olaszok szerinte jól meglennének az F1 nélkül – fordítva már nem működne a dolog. Túlzásnak tartja, hogy a gyermekének nevezze a sportágat, de jó egészséget kíván neki. Bernie Ecclestone nyilatkozott.

Egy év telt el azóta, hogy Bernie Ecclestone eladta birodalmát, a Formula–1-et a Liberty Mediának. Elmondása szerint tavaly minden futamot megnézett a tévében, de egyre ritkábban jár a nagydíjakra – méghozzá azért, mert az új tulajdonosok nem hívják. A 87 éves egykori „cirkuszigazgató" az Auto, Motor und Sportnak adott újévi helyzetértékelést.

Azt, hogy az F1 a saját gyermeke lenne, Ecclestone túlzásnak tartja. „Bábáskodtam a születésénél, a csapatvezetőkkel együtt segítettem, hogy azzá váljon, ami lett. Kíváncsian várom, milyen irányba fejlődik tovább" – mondta Ecclestone a német szaklapnak.

Bernie Ecclestone-t egyre ritkábban láthatjuk az F1-es nagydíjakon Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hozzátette: nem csalódott amiatt, hogy már nem ő a főnök.

A Liberty decemberben közzétette, hogy átlagosan 8 százalékkal nőttek az F1-es futamok helyszíni nézőszámai 2017-ben. Ecclestone szerint ez nagyrészt a Ferrari felerősödésének köszönhető.

„Öt évig arra vártam, hogy szedje össze magát a Ferrari – ez most megtörtént. A Ferrari és a Mercedes csatája mozgósította a rajongókat.

Ők a régi F1-ért fizettek, de nem kaptak mást, csak Mercedes-győzelmeket" – jelentette ki önkritikusan a korábbi nagyfőnök.

Ecclestone öt éve várt a Ferrari feltámadására, de mire bekövetkezett, már nem ő volt a főnök Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Ecclestone tavaly számtalanszor kritizálta a Liberty 2021-es motorterveit, és nem kímélte őket a német szaklapnak adott interjúban sem.

„Két évvel ezelőtt azt mondtam a csapatoknak: megtarthatjátok ezt az átkozott motort, ha [az FIA] megnöveli a benzin átfolyási mennyiségét és a felvehető üzemanyag mennyiségét. Ha azonban rajtam múlt volna, azonnal kihajítottam volna az egészet.

Ebben a tekintetben Ecclestone egy követ fúj a Ferrari elnökével, Sergio Marchionnéval – nem csoda, hogy a korábbi porondmester a Ferrari mellett érvel az olaszok többször hangoztatott kilépési fenyegetései kapcsán.

Ecclstone szerint vissza kell térni a hangos V12-motorokhoz - de a Liberty másképp képzeli az F1 jövőjét Forrás: Red Bull/Getty Images/Mark Thompson

„Ha Luca di Montezemoloról lenne szó, nem kellene túl komolyan venni az egészet.

– summázott Mr. E.

Hozzátette: „Ha Marchionnénak nem tetszik az irány, amit a Formula-1 követni fog, ki fog szállni. Attól tartok, hogy a Ferrari jól meglenne az F1 nélkül is – fordítva azonban nem működne a dolog."