Vandoorne-nak nincs oka szégyenkezni Alonso mellett

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Stoffel Vandoore, McLaren
Stoffel Vandoorne of Belgium and McLaren Honda Team driver goes during the third practice at Formula One Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix on Nov 25, 2017 in Yas Marina Circuit, Abu Dhabi, UAE. (Photo by Robert Szaniszló/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Stoffel Vandoorne önkritikusan elismerte, hogy a szezon elején nem teljesített elég jól. A McLaren ügyvezetője ugyanakkor a védelmébe vette, és szerinte nem gyengébb Fernando Alonsónál annyival, mint egyes futamok eredményei mutatják.

A McLaren 2017-ben is a hagyományaihoz méltatlanul szerepelt, összesen 30 pontot kaszálva csak a Saubert előzték meg a konstruktőri bajnokságban. A terméshez hasonló mértékben járultak hozzá a versenyzők, Fernando Alonso 17, Stoffel Vandoorne 13 pontot szerzett, a spanyolt ugyanakkor több alkalommal a balszerencse fosztotta meg az eredményesebb szerepléstől.

A kétszeres világbajnok gyakran ismét erőn felül teljesített az autóval, míg az újonc belga nem mindig tudta kihozni belőle a benne rejlő lehetőségeket. Vandoorne önkritikusan értékelte idei formáját.

"Tudom, hogy eleinte nem teljesítettem elég jól, ugyanakkor tisztában voltam vele, hogy rengeteg probléma sújt.

– ismerte el az Autosportnak. – Később javult a helyzet, ahogy több időt tölthettem a pályán és a gyárban. Átfésültem az adatokat, többet foglalkoztam a szimulátorral. Onnantól jó irányba mozdultam el."

Vandoorne a szezonzáró versenyen Forrás: NurPhoto/Robert Szaniszlo/NurPhoto/Robert Szaniszlo

A McLaren a májusi Spanyol Nagydíj után megkérte, hogy foglalkozzon többet a szimulátorral,

valamint javasolták neki, hogy változtasson a vezetési stílusán.

Egyúttal utasították a mérnököket is, hogy a beállítások kijelölésekor jobban vegyék figyelembe a pilóta igényeit. Vandoorbe először Magyarországon ért célba a legjobb tíz között, majd Szingapúrban és Malajziában a 7. helyen végzett.

Nem rajta múlt, hogy ennyivel lassabbnak tűnt Alonsónál

A csapat ügyvezető igazgatója védelmébe vette a fiatal versenyzőt, szerinte nem miatta volt az, hogy gyakran sokkal lassabbnak tűnt klasszis csapattársánál.

"Két egyforma autót készítettünk, de bármikor előfordulhat, hogy valamelyik fejlesztésből először csak egyet tudunk legyártani, és azt tízből kilencszer a rutinosabb pilótának adjuk oda. Több futamon egyesek riasztónak látták a különbséget (Alonso és Vandoorne között), de ezt sokkal inkább az autók, mint a versenyzők közötti különbség okozta. Büszkék vagyunk Stoffel idei évére – idézte Zak Brown-t a Marca.

Vandoorne a Monacói Nagydíjon Forrás: NurPhoto/Robert Szaniszlo/NurPhoto/Robert Szaniszlo

Hozzátette, hogy a sorozatos műszaki problémák miatt Vandoorne több edzésen sem tudta kihasználni a gyakorlási időt, ráadásul többször olyan pályán, ahol először járt. Brown azonban "lenyűgözőnek" értékeli a hozzáállását, és szerinte "azt mondhatjuk, hogy már sokkal közelebb van a teljesítménye Fernandóéhoz."