Vágólapra másolva!
Lassan négy évvel ezelőtt vezették be az F1-ben a büntetőpontok rendszerét, melynek lényege, hogy aki 12 fekete pontot összegyűjt egy év alatt, azt eltiltják egy futamról. Lássuk, kik vezettek a legveszélyesebben 2017-ben!

Az FIA 2014-ben vezette be a büntetőpont-rendszert, melynek lényege, hogy aki 12 fekete pontot összegyűjt egy szezonban, azt automatikusan eltiltják egy futamról. Legutóbb Romain Grosjeant tiltották el a 2012-es Olasz Nagydíjról, miután őt tették felelőssé az előző Belga GP-n, a La Source hajtűkanyarban történt nagy balesetért.

Kvjat és Alonso balesete a rajt után, Spielbergben. Az orosz a Toro Rosso hazai pályáján sem kímélte autóját, összesen 7 büntetőpontot szerzett Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Idén egy olyan versenyző gyűjtötte be a legtöbb fekete pontot, aki nem is versenyezte végig a teljes idényt.

A Toro Rossótól októberben menesztett Danyiil Kvjat „ellenőrzőjében" hét pont gyűlt össze négy versenyről: 2 pont azért, mert nem megfelelően állt fel a rajtrácsra Montrealban; 4 azért, mert balesetet okozott Ausztriában (Alonsóval), illetve Silverstone-ban (Sainzzal szemben); egy pont pedig azért járt az orosznak, mert feltartotta Lance Strollt a Hungaroringen.

Nem sokkal marad el Kvjat mögött a Haas F1 kettőse, Grosjean és Kevin Magnussen, akik 6-6 büntetőpontot szedtek össze 2017-ben.

A Haas F1 kettőse, Magnussen és Grosjean összesen 12 büntetőpontot gyűjtött 2017-ben Forrás: AFP/Getty Images/Clive Mason

Grosjean három egységet könyvelhetett el Kínában, mert indokolatlanul lelassított a sárga zászló alatt, míg a dán Kanadában követte el a legkirívóbb szabálytalanságát, amikor a virtuális safety car alatt előzött, ezért két fekete ponttal lakolt.

A feketelista negyedik helyén Nico Hülkenberg zárt 5 ponttal.

A Renault német pilótája büntetései nagy részét a Kínai Nagydíjon szerezte, ahol a virtuális és az igazi safety car fázisában is szabálytalanul előzött.

Egyetlen futamon négy büntetőpontot gyűjtött, ez új negatív rekord.

Nem úszták meg az éllovasok sem

Sebastian Vettel és Lewis Hamilton sem úszta meg az évet büntetés nélkül Forrás: AFP/Lluis Gene

A későbbi világbajnok, Lewis Hamilton Bahreinben kapott 2 pontot, mert indokolatlanul lassan tette meg a levezető kört, míg Sebastian Vettel 3 büntetőponttal fizetett az emlékezetes bakui incidensért, amikor nekiment riválisa Mercedesének.

Kimi Räikkönen és Felipe Massa 3-3 pontot kapott az „ellenőrzőjébe",

mindketten Belgiumban felejtettek el lassítani a sárga zászló alatt.

Max Verstappen szintén három pontot gyűjtött 2017-ben: kettőt a Hungaroringen, amiért a rajt után nekiment a csapattársának, Ricciardónak, egyet pedig Austinban, az utolsó körös pályalevágás miatt.

Jenson Button furcsa helyzetben zárta az évet.

A McLarenhez a Monacói Nagydíjra visszahívott angol Pascal Wehrleint próbálta megelőzni az alagút előtt, ám a manőver balul sült el, a Sauber oldalára fordult és ott megpihent. Button közben bejelentette a visszavonulását, így karosszékében hátradőlve várhatja, hogy leteljen a büntetőpontok elévülésének 12 hónapos időtartama.